امروز : چهارشنبه, ۸ بهمن , ۱۳۹۹ - 14 جماد ثاني 1442
تعارض منافع در رهائي از بار سنگين شركتهاي دولتي!
از تقديم لايحه بودجه ۲۴۹۱ هزارميليارد توماني سال۱۴۰۰ كل كشور به مجلس شوراي اسلامي بيش از يك ماه مي گذرد و با وجود همفكريهاي مجلس و دولت جهت سامان دادن اين لايحه و شروع به كار كميسيون هاي مربوطه در مجلس جهت بررسي و تنظيم آن براي طرح جلسات علني، هنوز بسياري از نمايندگان و […]
از تقديم لايحه بودجه ۲۴۹۱ هزارميليارد توماني سال۱۴۰۰ كل كشور به مجلس شوراي اسلامي بيش از يك ماه مي گذرد و با وجود همفكريهاي مجلس و دولت جهت سامان دادن اين لايحه و شروع به كار كميسيون هاي مربوطه در مجلس جهت بررسي و تنظيم آن براي طرح جلسات علني، هنوز بسياري از نمايندگان و صاحب نظران اقتصادي در امكان تصويب اين لايحه بدون بهم ريختن شاكله آن ترديد دارند.
بودجه سالانه كل كشور از آنجا كه برنامه اصلي دولت براي اداره كشور و تحقّق اهداف نظام است، مورد توجّه جدّي همه صاحب نظران و مردمي است كه از جايگاه و تأثير گذاري عميق آن در سرنوشت كشور آگاه هستند و لذا هر ساله به محض تصويب لايحه بودجه در هيئت دولت و طرح آن در مجلس، بررسي هاي گوناگون در مورد محتوا و اظهار نظر در مورد نقاط قوّت و ضعف آن آغار شده و فضاي رسانه اي كشور را مملو از بحث پيرامون بودجه مي كند. همچنانكه اين روزها بحث بودجه سال ۱۴۰۰كل كشور در سطح وسيع مطرح بوده و جنبههاي گوناگون آن مورد توجّه قرار دارد.
لايحه بودجه ۱۴۰۰ از حيث منابع و مصارف بالغ بر ۲۴۹۱ هزار ميليارد تومان برآورد شده كه نسبت به بودجه امسال حدود ۲۰ درصد رشد دارد، ۲۸ در صد از اين مبلغ، بودجه عمومي دولت و ۷۲ درصد آن به شركتهاي دولتي تعلّق دارد يعني كماكان نزديك سه چهارم بودجه كل كشور را بودجه شركتهاي دولتي تشكيل مي دهند كه وزير اقتصاد دولت يازدهم در تعريفي جامع و قابل فهم اين شركتها را چنين توصيف مي كند: ” شركت دولتي يعني منبع توليد رانت!شركت دولتي يعني سفر خارج از كشور ! شركت دولتي يعني عضويت در هيئت مديره !شركت دولتي يعني حقوق هاي نجومي ! شركت دولتي يعني مفسده!شركت دولتي يعني استخدام هركسي كه شما لازم داريد ! شركت دولتي يعني به جاي ۱۰۰۰ نفر ۵۰۰۰ نفر كارمند را،آن هم به اعتبار ارتباطات دوستي و فاميلي استخدام كنيد”…… ! و اين معرّفي از جانب كسي است كه در تمام طول خدمتش با اين شركتها سروكار داشته و از نحوه تدوين بودجه و عملكرد اين شركتها آگاه بوده است. براين اساس و با توجّه به عدم رسيدگي دقيق بودجه شركتهاي دولتي در مجلس و فقدان نظام نظارتي كارآمد بر عملكرد شركتهاي دولتي، طبيعي است كه هرقدر هم در مجلس بر بررسي بودجه عمومي دولت دقّت شود، وزنه سنگين شركتهاي دولتي كه معمولاً و بنا به تعريف وزير فوق الذكر حياط خلوتهائي براي هزينه هاي خارج از ضوابط هستند مانع تأثير مثبت بودجه در اصلاح اقتصاد كشور خواهد بود و اين مشكلي است كه سالها است گريبانگير كشور است و به دليل تعارض منافع، تصميم سازان و تصميم گيران هيچگاه نخواسته اند كه اين مشكل حل شود.
سيد محمدطاهر موسوي زاده
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.