شماره خبر : 31967
منتشر شده در مورخ : ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
ساعت : 22:48
گام بزرگ ایران در رهائی از استعمار بیگانگان!

گام بزرگ ایران در رهائی از استعمار بیگانگان!

                
 
لغو معاهده کاپیتولاسیون در 23 اردیبهشت‌ماه 1358 یعنی تنها سه ماه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را باید یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب، چه از نظر شکلی و چه از نظر ماهیت، به حساب آورد، که علی‌رغم اهمیت آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
کاپیتولاسیون که در بین مردم به قانون حق توحش نیز معروف است، قراردادی است بین دو کشور که بر اساس آن، کشور سلطه پذیر حق رسیدگی به جرایم اتباع کشور سلطه گر را از مراجع قضایی خود سلب و به کشور سلطه گر وامی‌گذارد. قرارداد کاپیتولاسیون بویژه بین کشورهای غالب و مغلوب سوابقی طولانی دارد که با بیداری ملّت‌ها به‌تدریج منسوخ شد. اوّلین معاهدۀ استعماری کاپیتولاسیون در ایران، معاهدۀ ترکمانچای است که پس از شکست ایران در جنگ با روسیه بر کشورمان تحمیل شد و بهانه ای به دست سایر کشورهای استعماری همچون انگلیس و فرانسه و آلمان و ایتالیا و عثمانی داد تا آنها نیز با انعقاد چنین معاهدۀ ذلّت باری سلطۀ خود را بر ایران تثبیت کنند و به مدت ۱۰۰ سال از مزایای این سلطه طلبی و غارتگری برخوردار شوند که اگرچه به دنبال انقلاب کمونیستی روسیه و خروج این کشور از معاهدات استعماری، در سال ۱۳۰۷ مجلس ایران سایر قراردادهای مشابه را به شکل نمایشی لغو کرد، امّا سرسپردگی حکومتها در ایران موجب شد تا آثار عملکردی این معاهدات همچنان ادامه یابد. اما ده‌ها سال پس از حذف این‌گونه معاهدات در سال 1342 و به دنبال بالا گرفتن نفرت مردم از رژیم پهلوی، شاه ایران جهت جلب حمایت و کمک‌های امریکا، دولت وقت ایران را به تصویب مصوبه‌ای جهت دادن مصونیت قضائی به امریکائیان مقیم ایران واداشت و دولت بعدی در سال 1343 با تقدیم لایحه‌ای به مجلس شورای ملی که بعداً در مجلس سنا به تصویب رسید و اجرایی شد، معاهده کاپیتولاسیون را برای آمریکائیان لباس قانونی پوشانید و حاکمیت آنان را بر جان و مال ملت ایران رسمیت بخشید.
حضرت امام رحمت ا... علیه در 4 آبان 1343 این خیانت را افشا و با صدور اطلاعیه‌ای همگان را به قیام علیه این معاهده ذلت‌بار دعوت کردند که با شدت عمل دولت امریکا و حکومت سرسپرده ایران روبرو و به تبعید امام رحمت ... علیه به ترکیه و سپس به عراق منجر شد و همین برخورد فوری و شدید امریکا و رژیم شاه از حساسیت آنان نسبت به این موضوع و قانون حکایت داشت. البته فرمان امام رحمت ... علیه به یاران و همرزمانش در قیام برای مقابله با این قانون اسارت بار موجب شد که اولاً گروهی از جوانان مبارز هیئت مؤتلفه اسلامی، حسنعلی منصور نخست وزیر و عامل تصویب قانون کاپیتولاسیون را بهلاکت رسانند و  ثانیاً با بالا رفتن آگاهی عموم مردم نسبت به این قانون استقلال شکن و حقارتبار و دیگر خیانتهای رژیم سرسپرده پهلوی، نهضت اسلامی ایران با سرعت بیشتری فراگیر شود و مردم ایران مصمم شوند که با سرنگونی این رژیم خائن، از اسارت دولتهای استعماری رها شده و نظام مطلوب خود را برپایه احکام اسلامی بنا نهند و جهان را برای رهائی از سلطه مستکبران و برقراری حکومت عدل الهی آماده سازند.
موسوی زاده
 
 
 

 

برچسب ها : ایران استقلال نهضت اسلامی ایران