شماره خبر : 37995
منتشر شده در مورخ : ۱۳ آذر ۱۴۰۳
ساعت : 8:57
معلولین، گنجینه هائی ارزشمند و شایسته توجّه بیشتر!

معلولین، گنجینه هائی ارزشمند و شایسته توجّه بیشتر!

                                 
 
امروز، 3 دسامبر برابر با 13 آذر، از سوی سازمان ملل روز جهانی معلولین نامگذاری شده تا توجّه ویژه دولتهای جهان را برای رسیدگی به امور این قشر که نزدیک 10 درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهند جلب کند.  بنا به آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از 700 میلیون نفر از جمعیّت جهان به معلولیّت و محدودیّتهای ناشی از آن دچارند ، 80 درصد معلولین جهان در کشورهای عقب نگه داشته شده زندگی می کنند و یک سوّم این جمعیّت را کودکان تشکیل می دهند.
اگرچه در بروز معلولیّت ، عوامل وراثتی و حوادث کاری و جاده ای نیز مؤثّرند امّا بسیاری از معلولیّتها همچنانکه این روزها درغزّه و لبنان و سوریه و بسیاری از دیگر نقاط جهان شاهدیم در نهایت ریشه در استکبار و زیاده خواهیهای نظام سرمایه داری غرب دارد که با جنگ افروزی بین ملّتها، تهاجم به سایر کشورها برای غارت ثروت و تسخیر بازارآنها با بکارگیری سلاحهای کشتار جمعی و ایجاد آلودگی پایدار، تولید و صدور مواد و کالاهای بیماری زا به دیگر کشورها، آلوده سازی محیط زیست بر اثر انجام آزمایشات هسته ای و انتشار گازهای گلخانه ای و مانند آن، روزبروز بر تعداد معلولین جهان می افزاید.
از سال 1360 که مجمع عمومی سازمان ملل آنرا سال جهانی معلولان نامید ، حرکتی جهانی جهت توجّه جدّی به مسأله معلولیّت و جایگاه معلولان بوجود آمد و به دنبال آن قانون برنامه جهانی در ارتباط با معلولان به تصویب رسید و سالهای 1362 تا 1371 دهه جهانی معلولان نام گرفت تا زمینه مشارکت همه جانبه افراد معلول در زندگی اجتماعی فراهم گردد.از سال 1371 نیز سالروز تصویب برنامه جهانی معلولان یعنی سوّم دسامبر به عنوان روز جهانی معلولان نامگذاری شد.
از زمان تصویب برنامه جهانی معلولان در سال 1361 تا کنون ، کشورهای مختلف اقدامات زیادی در جهت جهت فراهم کردن زمینه یکسان سازی فرصتهای زندگی برای معلولین و کاهش موانع موجود در استفاده آنها از خدمات عمومی صورت داده اند و در کشور ما نیز در سال 1383 قانون جامع حمایت از معلولان توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید تا مسأله آموزش، اشتغال، مسکن، توانبخشی، دسترسی معلولان به خدمات عمومی و سایر مسائل معلولان کشور مورد توجّه قرار گرفته و حل شود.
در ماده 1 این قانون ، فراهم کردن زمینه های لازم را برای تأمین حقوق معلولان و حمایتهای لازم از آنها به عهده دولت گذاشته شده است.در ماده 2 بر ضرورت توجّه به امکان بهره مندی معلولان در احداث ساختمانها و عدم صدور پروانه ساخت و پایان کار برای ساختمانهای فاقد استانداردهای تخصّصی مربوط به معلولان تأکید شده است. در ماده 7 این قانون حل مسأله اشتغال و در سایر مواد آن ، حلِّ دیگر مشکلات معلولان پیش بینی شده است.امّا علیرغم جامعیّت این قانون و گذشت بیش از بیست سال از تصویب آن ، کم توجّهی بعضی دستگاههای مجری این قانون و محدودیّت های قانونی سازمان بهزیستی در اعمال نظارت فعّال بر این دستگاهها موجب شده است تا معلولین کشور نتوانند از مزایای آن بطور کامل بهرمند شوند. اگرچه ذکر این نکته ضروری است که در دولت سیزدهم اقدامات خوبی جهت اجرای کامل قانون و افزایش فرصتها برای معلولین صورت گرفت که در صورتیکه دولت جدید بتواند این اقدامات را پیگیری کند می توان امیدوار بود که حق این قشر که در بسیاری از زمینه ها از توانائیهای خوبی برخوردارند ادا شود. ان شاء ... .

موسوی زاده
 

 

برچسب ها : معلولین روز جهانی معلولین سازمان ملل