فرهنگ فوتبالی در «داستان های فوتبال»/ فصل دوم در مرحله تولید
کارگردان مستند «داستان های فوتبال» گفت: فصل دوم این مجموعه در مرحله تولید است که در ماه های آتی بخش عمده تولید آن به پایان خواهد رسید.
مهدی افضل زاده کارگردان مستند «داستان های فوتبال» که هر شب و همزمان با بازی های یورو۲۰۲۰ روی آنتن شبکه ۳ سیما رفته است، درباره رویکرد کلی این مستند، به خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس گفت: ما در مجموعه داستان های فوتبال به سراغ موضوعاتی رفتیم که تحت عنوان فرهنگ فوتبالی از آن ها یاد میشود؛ یعنی سوژه هایی که فوتبالی هستند، اما از منظر فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و... به آنها نگاه میشود.
وی ادامه داد: به طور مثال در بعضی از قسمت ها، ما به ماجرای نژادپرستی و فوتبال پرداختیم. در یکی از قسمت ها که مربوط به کشور آلمان و ترکیه میشد، ماجرای مسعود اوزیل را روایت کردیم که حواشی زندگی شخصی اش در زندگی فوتبالی اش چه اثرهایی گذاشته است. در بعضی از قسمت ها، بر تاثیر سیاست بر فوتبال اشاره داشتیم و همچنین در قسمت کشور ایتالیا، به دست های پشت پرده و فساد در فوتبال پرداختیم.
افضل زاده درباره نسبت فضای این برنامه با مسابقات یورو۲۰۲ نیز عنوان کرد: این مجموعه مستند، به طور مستقل ساخته شده و مستقیما ارتباطی با مسابقات یورو ۲۰۲۰ ندارد؛ اما از ابتدا قرار بود به بهانه برگزاری یورو۲۰۲۰ و به دلیل حال و هوای فوتبالی شبکه سه و مخاطبان در این مقطع، در این زمان روی آنتن برود. شبیه این مجموعه در دوره های قبل هم به صورت آیتم یا مستند ساخته شده که در آن زمان هم، هدف این بوده که به بهانه پخش بازی های مختلف دنیا، مردم شناختی از آن کشورها پیدا کنند.
این کارگردان مستند، درباره تفاوت شاخص این برنامه با سایر برنامه های ورزشی مرتبط عنوان کرد: همانطور که اشاره کردم، در دوره های قبل شبیه این مجموعه ساخته شده که سعی داشتند کشورها را معرفی و یکسری آمار و ارقام، تاریخچه سیاسی و اجتماعی را اعلام کنند، اما تفاوت اصلی مجموع مستند ما با سایر برنامه های مشابه این است که، «داستان های فوتبال» در قالب داستان بیان شده و جنبه دراماتیک دارد و قصد ندارد یکسری آمار و ارقام خشک اقتصادی بدهد یا یک کار انتقادی سیاسی باشد، این مجموعه مستند کاملا در قالب درام قصه روایت شده است.
افضل زاده در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه این مستند درمورد کشورهای مختلف ساخته شده، زاویه پرداخت آن نسبت به این کشورها چیست؟ بیان کرد: فرمول واحدی وجود نداشت که به طور مثال بگوییم نسبت به همه کشورها رویکرد انتقادی داریم. هرچند فضای کلی این مجموعه مستند نگاه انتقادی نسبت به کشورها دارد، ولی در بسیاری از قسمت ها هم، نکات مثبت بسیاری را بیان کردیم.
او افزود: شاید اگر مخاطب با مجموعه ای مواجه شود که تماما نگاه انتقادی نسبت به آن کشور دارد باعث دلزدگی شود، اما ما در عین اینکه سعی کردیم نگاه منفی کشورها را مرور کنیم، تلاش کردیم نکات مثبت آن ها را هم بگوییم. به طور مثال در قسمت بلژیک، از سیستم مدیریتی کشور بلژیک به عنوان الگو تعریف کردیم که آن کشور توانست نسل طلایی فوتبال بلژیک را پرورش دهد و همینطور در قسمت کشور انگلیس، به جای اینکه نگاه انتقادی و سیاسی داشته باشیم، از مربی انگلیس و موفقیت او صحبت کردیم و سعی نکردیم اثری سیاه از کشورها بسازیم.
️کارگردان مستند «داستان های فوتبال» درباره سختی کار این پروژه در زمان پروسه تولید توضیح داد: بزرگترین چالش ما برای ساخت این مجموعه مستند با توجه به اینکه با تصاویر آرشیوی ساخته شده، پیدا کردن فیلم و راش مناسب بود. قاعدتا امکان فیلمبرداری در کشورهای مختلف را با توجه به تعدد لوکیشن و سوژه نداشتیم و اگر قرار بود چنین مستندی به صورت تولیدی ساخته شود، هزینه گزافی را به همراه داشت.
او اضافه کرد: هرچند در کشور ما قانون کپی رایت وجود ندارد و اگر قرار بود هزینه همین مستند هم که به صورت آرشیوی ساخته شده، پرداخت شود کار ارزانی نمیشد، ولی به هر ترتیب مجموعه مستند را از طریق فیلم هایی که موجود بودند، ساختیم که با چالش های مختلفی هم روبرو شد. به نظرم تفاوت بارز این مستند با سایر مستندهای آرشیوی، تصاویر خوب استفاده شده در آن است که توانستیم عکس های خوبی در این کار استفاده کنیم.
افضل زاده در پاسخ به این سوال که با توجه به ریزش مخاطب تلویزیون، مستند میتواند جای خود را در میان مخاطبان باز کند؟ گفت: اینکه مخاطب تلویزیون در همه کشورها و از جمله ایران ریزش داشته درست است. بخشی از این ریزش به خاطر کیفیت تولیدات است. اگر مستند با کیفیتی ساخته شود، میتواند مخاطب خود را داشته باشد یا خیر را نمیتوانم بگویم و فکر میکنم هر اثری مخاطب خود را به مرور پیدا خواهد کرد.
او در پایان عنوان کرد: فصل دوم مجموعه «داستان های فوتبال» در مرحله تولید است که در ماه های آتی بخش عمده تولید آن به پایان خواهد رسید.
فصل اول مجموعه ۱۳ قسمتی «داستانهای فوتبال» به کارگردانی مهدی افضلزاده، نویسندگی مهدی مافی و تهیهکنندگی وحید پناهلو با شروع رویدادهای یورو ۲۰۲۰، از جمعه ۲۱ خرداد ماه روی آنتن رفته و به زودی به پخش خود پایان خواهد داد.
برچسب ها : فوتبال فرهنگ مستند کارگردان مهدی افضل زاده شبکه سه
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند