شماره خبر : 11892
منتشر شده در مورخ : ۸ تیر ۱۴۰۱
ساعت : 9:54
برنامه هفتم توسعه تا مهر تدوین می‌شود

برنامه هفتم توسعه تا مهر تدوین می‌شود

 

رئیس مرکز پژوهش‌ها و توسعه آینده نگری گفت: سازمان برنامه و بودجه قصد دارد پیش از مهر، برنامه هفتم توسعه را پس از ابلاغ سیاست های کلی تدوین کند.

آقای سید مهدی پاکذات، رئیس مرکز پژوهش‌ها و توسعه آینده نگری سازمان برنامه و بودجه، به سوالات زیر درباره تدوین برنامه هفتم توسعه‌ پاسخ داد.

باشگاه خبرنگاران جوان: آیا در برنامه هفتم توسعه مواردی مانند ضریب نفوذ بیمه، تولید ناخالص داخلی و غیره که در برنامه قبلی کارشناسی نشده بود، بررسی شد؟

آقای پاکذات: عدم توازن بین قانون‌های وضع شده با توان اجرایی و مالی دولت یکی از آسیب‌ها در نظام تدوین برنامه‌های توسعه بود. دخالت کارشناسی نشده سازمان‌ها به محض آغاز تدوین برنامه‌های توسعه، یکی دیگر از مشکلات در این زمینه است.

دولت گذشته قصد داشت تا همه مشکلات کشور را در برنامه ششم توسعه برطرف کند؛ از طرفی، زمانی که این برنامه از سوی دولت به مجلس ارائه شد، کمیسیون‌های مختلف هرکدام با اضافه کردن مواردی از دیدگاه خود، آن را به یک سندی از آرزو‌ها تبدیل کردند.

دوری از برنامه ریزی جامع در تدوین برنامه هفتم توسعه، از پیشنهادات مرکز پژوهش‌ها و توسعه آینده‌گری سازمان برنامه بودجه بود؛ به این معنا که اگر بعضی از مسائل در دستور کار قرار نگیرند، هیچ مشکلی برطرف نخواهد شد.

اگر هرکدام از دولت‌ها تنها تعدادی از مسائل را به صورت مشخص برطرف کرده بود، اکنون موضوعات حل شده بیشتری وجود داشت.

باشگاه خبرنگاران جوان: در تدوین طرح برنامه هفتم توسعه از  چه نظراتی استفاده شده است؟

آقای پاکذات: تعداد بالای مجموعه‌ها و سازمان‌ها، موجب تعدد نظرات و پیشنهادات در زمینه برنامه ریزی شده که برخی از آن‌ها به جهت محدودیت‌هایی، قابلیت اجرا ندارند.

باشگاه خبرنگاران جوان: آیا شاخص‌های کمی در برنامه هفتم توسعه، کارشناسی شده تعیین می‌شود؟

آقای پاکذات: یکی از دلایل به تاخیر افتادن تدوین برنامه هفتم توسعه، تغییر و تحولات در دولت و مجمع تشخیص مصلحت است. تا زمانی که سیاست‌های کلی از سوی مجمع تشخیص مصلحت ابلاغ نشود، نمی‌توانیم اهداف کلان کمی، کیفی و شاخص‌های نظارت پذیر را تعریف و عملیاتی کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان: چه تمهیداتی برای موضوع آمایش سرزمین در برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شده است؟

آقای پاکذات: برای تدوین برنامه هفتم توسعه، ابتدا باید در شورای تلفیق، نظام نامه را در چند مضمون تدوین کنیم که یکی از موارد آن، مربوط به اسناد آمایش سرزمین می‌شود؛ یعنی تدوین برنامه هفتم توسعه مبتنی بر این اسناد است.

اسناد آمایش سرزمین دو گذاره سلبی و ایجابی دارد؛ گذاره‌های سلبی مربوط به خط قرمزهاست و هر موضوعی که می‌خواهد وارد برنامه هفتم توسعه شود، باید چهارچوب‌ها را رعایت کرده باشد.

گذاره‌های ایجابی مربوط به ایجاد تعادل از سوی دولت است. مهلت اجرایی کردن سند ملی آمایش سرزمین، ۲۵ سال اعلام شده که ۵ سال از این بازه زمانی، در برنامه هفتم قرار دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان: برنام هفتم توسعه چه زمانی به مجلس ارائه می‌شود؟

آقای پاکذات: هنوز زمان دقیقی در این زمینه مشخص نشده؛ با توجه به اینکه بودجه سال ۱۴۰۱ برمبنای برنامه هفتم توسعه تدوین شده، باید هرچه سریع‌تر برنامه‌ریزی‌ها برای تدوین آن صورت بگیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان: به نظر شما این برنامه تا مهر نهایی می‌شود؟

آقای پاکذات: سازمان برنامه و بودجه قصد دارد پیش از مهر این سند را تهیه کند. ۷ خرداد مجمع تشخیص مصلحت نظام، کار رسیدگی به مفاد پیش نویس سیاست‌های کلی این برنامه را در دستور کار قرار داد. بنا به اعلام آیت الله آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت، پیش نویس سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه پس از تایید رهبر انقلاب، برای بررسی به مجمع ابلاغ شده است.

مشارکت مستقیم معاون اقتصادی رئیس جمهور در تدوین برنامه هفتم توسعه حقیقت دارد؟

آقای پاکذات: هنوز کار تدوین برنامه هفتم توسعه آغاز نشده و این کار تنها در سازمان برنامه و بودجه صورت می‌گیرد؛ فردی خارج از این سازمان نمی‌تواند در چگونگی تدوین آن دخل و تصرف داشته باشد و به همین دلیل، این موضوع واقعیت ندارد.

باشگاه خبرنگاران جوان  اقتصادی  اقتصاد و انرژی

برچسب ها : برنامه هفتم توسعه سازمان برنامه و بودجه برنامه ششم توسعه