گامی بزرگ در قطع زنجیرهای وابستگی!
23 اردیبهشت در تاریخ ایران روز بسیار مهمی است، چرا که در چنین روزی به سال 1358 و تنها 3 ماه پس از پیروزی انقلاب، با لغو معاهده کاپیتولاسیون؛ و یا به تعبیری قانون حق توحّش، به تحقیر 150 ساله ملّت ایران توسط قدرتهای بیگانه پایان داده شد و جهانیان دریافتند که ملّت آزاده ایران در حال طرد سلطه قدرتهای غارتگر و درانداختن طرحی نو در روابط بین الملل است.
کاپیتولاسیون پیمانی است که حقوق قضاوت برون مرزی را به کشور دیگری در قلمرو حاکمیت ملّی یک کشور اعطا میکند. براساس این معاهده، اتباع کشور میهمان از آزادی کامل برخوردار بوده و محاکم قضائی کشور میزبان حق رسیدگی به تخلّفات آنها و احقاق حقوق از دست رفته کشور و هموطنان خود توسط این افراد را ندارند که این امر در حقیقت بمعنی از بین رفتن استقلال کشور میزبان و رسمیت بخشیدن به سلطه گسترده کشور میهمان است.
کاپیتولاسیون در ایران برای نخستین بار در سال 1208 و در معاهده ترکمانچای از طرف دولت تزاری روس به ایران تحمیل شد و به دنبال آن، دیگر قدرتهای استعماری همچون انگلیس و فرانسه نیز چنین معاهده ای را به ایران تحمیل کردند. امّا با افزایش سلطه غارتگرانه امریکا در ایران، دولت این کشور جهت تثبیت و تحکیم همه جانبه این سلطه و سوء استفاده از قدرت نظامی ایران برای گسترش نفوذ منطقه ای و بهره برداری از سرزمین و قوای نظامی ایران برای مقابله با رقیب جهانی خود یعنی ابرقدرت شوروی، سیل مستشاران نظامی خود را به کشورمان سرازیر و برای آزادی عمل همه جانبه، مصونیتها و امتیازاتی ویژه برای کارکنان و مستشاران نظامی خود از دولت ایران مطالبه کرد، که شاه سرسپرده ایران به این درخواست پاسخ مثبت داد و با لایحه دولت و تصویب مجلسین شورا و سنا، در مهرماه 1343، قانون کاپیتولاسیون در ایران بتصویب رسید و بر مبنای این قانون اختیار محاکمه نیروهای متخلف امریکائی از نظام قضائی ایران سلب شد و یکبار دیگر ملّت آزاده ایران از سوی بیگانگان مورد تحقیر قرار گرفتند. امّا تصویب این قانون استعماری بلافاصله اعتراض امام خمینی رحمت ... علیه و سپس سایر علما را موجب شد که اگرچه به تبعید ایشان به ترکیه منجر گردید لیکن انگیزه قوی در مردم برای مبارزه با رژیم سرسپرده شاه بوجود آورد و به یکی از محرکهای اصلی قیام مردم و سقط این رژیم تبدیل شد.
اهمیّت کاپیتولاسیون برای امریکا و شاه را از شدّت عمل فوری آنها علیه حضرت امام رحمت ا… علیه و یاران ایشان و زیان آن را برای اسلام و استقلال ایران از حسّاسیّت فوقالعاده امام رحمت ا… علیه و حضور تمامقامت ایشان در میدان مبارزه با امریکا و رژیم شاه میتوان تشخیص داد. به همین جهت است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، لغو این معاهده ننگین به عنوان گامی مهم در گسستن زنجیرهای اسارت و وابستگی و رهایی ملّت ایران از ذلّت و حقارت، در اولویّت کار نظام اسلامی قرار گرفت و با تصویب شورای انقلاب جمهوری اسلامی این قانون ننگ آور و استقلال سوز و ملحقّات آن به طور رسمی لغو گردید. امّا نباید این نکته مهم را نیز فراموش کرد که هنوز بعضی مدعیان روشنفکری یافت می شوند که بدون توجّه به حقایق تاریخی مطرح شده و بجهت حقارت ذاتی، تنها راه پیشرفت کشور را در پذیرش چنین معاهده های استقلال سوز می دانند که لازم است برای جلوگیری از نفوذ چنین افرادی در صحنه قدرت بشدّت حسّاس باشیم.
موسوی زاده
برچسب ها : تاریخ ایران تاریخ دولت مجلس
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند