گنجینه ارزشمند مشارکت مردمی در حل مشکلات اجتماعی!
در استانی چون خوزستان که بدلیل وجود تفاوتهای قومی و فرهنگی از قدیم الایّام زمینه بروز اختلافات و درگیریهای طایفه ای وجود داشته و بخش عمده ای از دعاوی مطرح در مراجع قضائی را همین اختلافات و دیگر اختلافات حقوقی و مانند آن تشکیل می داده، اخبار مربوط به گسترش صلح و سازش در پرونده های قضائی و کاهش جمعیت زندانیان توسط مقامات قضائی خبری بسیار مسرّت بخش است.
رئیس توسعه حل اختلاف خوزستان اخیراً گفته است که فعالیتهای چشمگیر شوراهای حل اختلاف و ورود آنها در راستای صلح و سازش پرونده های قضائی باعث شده تا ورودی پرونده به دادگاه ها کاهش یابد. بطوریکه در سال گذشته از این طریق 91 پرونده با صلح و سازش مختومه شده است.
یکی از ویژگیهای بارز نظامهای مردمی، احساس تعلّق مردم به نظام حاکم است و همین ویژگی، که بالاترین انگیزه را برای مشارکت دلسوزانۀ مردم در ادارۀ امور کشور و کمک به حل مشکلات اجتماعی فراهم می آورد، بزرگترین فرصت را برای دوام و بقاء نظام و پیشرفت آن فراهم می آورد. در نظام جمهوری اسلامی ایران که مردم خود عامل اصلی دفع نظام فاسد شاهنشاهی و پیروزی انقلاب و استقرار این نظام بوده و لذا بیشترین احساس تعلّق را به آن دارند هرگاه کارگزاران نظام صادقانه دست نیاز به سوی مردم دراز کرده اند، مردم با تمام توان به میدان آمده و با مشارکت خود بزرگترین گره ها را باز کرده اند.
از جمله مواردی که با دعوت یکی از قوای کشور از مردم، حل بخشی از مشکلات جامعه میسّر شده، تشکیل تشکّلهای مردمی "شوراهای حل اختلاف" قوّ قضائیّه است که نقشی برجسته در رفع اختلافات مردم و برقراری صلح و سازش بین اصحاب دعوی و کاستن از حجم مراجعه به دادگاهها داشته است بطوریکه از این شوراها به عنوان بازوی توانمند دادگستری یاد می شود. همچنین، گزارش مسئولین نیروی انتظامی نقاط مختلف کشور، از عملکرد مثبت مراکز مشاوره مددکاری کلانتریها در جهت افزایش پرونده هائی حکایت دارد که قبل از ارجاع به مراکز قضائی و با پادرمیانی این مددکاران بصورت مسالمت آمیز حل و فصل شده اند و این امر به سبب حضور مؤثّر و ماندگار مددکاران در کلانتریها میسّر شده است. اینهمه میرساند که در حلّ و فصل دعاوی و رفع اختلافات و کاهش ناهنجاریها که از پیچیده ترین امور جامعه اند، بکارگیری تشکّلهای مردمی و استفاده از وساطت اهل فن و صاحبان تجربه، بسیار مفیدو مؤثّر است و ناگفته نماند که استفاده از تشکّلهای مردمی برای حل و فصل امور و حل مشکلات جامعه در کشور ما سابقه ای طولانی دارد و مراجعۀ اختیاری مردم به علمای دینی و استفاده از نظام ریش سفیدی و مانند آن که با استفاده از احکام دینی و در نظر گرفتن آداب و رسوم و سنّتهای محلی، باکمترین هزینه و بیشترین بازدهی رفع مشکل می کردند از جملۀ این موارد است.
بهره گیری از این تجارب برای حل برخی دیگر از مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی و تعمیم این ابتکارات به سایر عرصه ها نیز می تواند ضمن افزایش میزان مشارکت مردم در حل مشکلات اجتماعی، یر سرعت، وسعت و پایداری حلِّ این مشکلات بیافزاید. همچنانکه با توجّه به هشدارهای تأسفبار در مورد گسترش اعتیاد و کاهش سن ابتلا به این مواد خانمانسوز و دیگر ناهنجاریها و بحرانهای اجتماعی، لازم است که دستگاههای ذیربط در بهره گیری نظام مند از این ظرفیت بزرگ و نهفته در دل جامعه، فعّال شوند.ان شاء ... .
موسوی زاده
برچسب ها : مشکلات اجتماعی خوزستان جامعه
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند