شماره خبر : 20690
منتشر شده در مورخ : ۲۸ خرداد ۱۴۰۲
ساعت : 11:9
فصل خرماپزون و مشکلات نخلداران!

فصل خرماپزون و مشکلات نخلداران!


نخلداران خوزستانی سال گذشته با حدود 9 درصد افزایش تولید نسبت به سال 1400 توانستند 256 هزار تن خرما تولید کنند تا همچنان رتبه خود را در تولید این محصول شیرین حفظ کنند. بنا به گزارش مقامات ذیربط عملیات توسعه و جایگزینی نخیلات استان بمنظور افزایش میزان تولید و ارتقاء کیفیت محصول نیز همچنان ادامه دارد تا با حمایت از این بخش کشاورزی و صنعتی که ارتزاق 22 هزار خانواده خوزستانی به آن وابسته است این ظرفیت کم نظیر بتواند نقشی اثر گذار در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی استان ایفا کند.
استان خوزستان به دلیل وسعت نخلستانها و حجم و تنوّع خرمای تولیدی، قرنها است که با تولید بیش از ۲۰ درصد کل خرمای تولیدی کشور، به عنوان مهمترین کانون تولید خرما در ایران شناخته می شود و بجهت کیفیت مناسب و سایر مزیتهای صادراتی این محصول، رتبه اوّل کشور را در صادرات آن داشته است، با اینهمه در سالهای اخیر براثر خشکسالی و تنش آبی و نفوذ آب شور دریا از یک طرف و ضعف مدیریتهای اجرائی و نظارتی از طرف دیگر، از کمیت و کیفیت این محصول کاسته شد بطوریکه آمارهای روزآمد از کاهش تولید و کیفیت این محصول اشتغالزا و ارزآور حکایت می کرد. همچنانکه بنابه گزارش مقامات مسئول در حالیکه در جنگ عراق با کشورمان، 1.5 میلیون نخل در اروندکنار آبادان خشک شده، سیاستهای غلط آبی و نفوذ آب شور دریا، بعد از جنگ دو برابر این میزان؛ یعنی ۳ میلیون نخل را نابود کرد. که برای جبران این خسارتها با باز کردن سدها و رها سازی میلیونها مترمکعب آب شیرین پشت سدها به رودخانهِ کارون و احداث سدهائی برای جلوگیری از نفوذ آب شور دریا به رودخانه های تغذیه کننده در سالهای اخیر اکنون بنظر می رسد که از گسترش خسارت به نخلستانها تا حدودی کاسته شده باشد.
اینک در حالی به فصل برداشت خرما از نخلستانهای خوزستان نزدیک می شویم که هنوز نخلداران با مشکلاتی چون کمبود سردخانه و صنایع تبدیلی مواجهند و اگر خرید محصول آنان تضمین نشوند چاره ای جز خام فروشی و قبول فتنه دلالان نداشته و بعضاً ناچار به فروش بدون سود یا با سود اندک محصول خود خواهند بود و سال به سال از تعداد نخلداران و مساحت نخلستانها و میزان تولید کاسته خواهد شد و این در حالی است که براساس سند چشم انداز باید تا سال ۱۴۰۴ مساحت نخلستانهای استان به ۵۶ هزار هکتار و تولید سالیانه محصول به ۳۱۰ هزار تن افزایش  یابد امّا به دلایلی که گفته شد، اینک این نگرانی قابل کنمان نیست که با وجود توسعه سردخانه ها و صدور پروانه های متعدّد بهره برداری صنایع تبدیلی، روند کاهشی سطح زیرکشت ادامه یابد و این صنعت جا افتاده در استان که می تواند با بروز رسانی و بهره گیری از شیوه های نوین کشاورزی، در جذب سرمایه، رونق اقتصادی و افزایش سطح اشتغال تاثیر قطعی داشته باشد، جایگاه ویژه خود را در اقتصاد استان از دست دهد.     ‌ لذا ضروری است که اولاً با بهره گیری از روشهای جدید آبیاری ار کاهش نخلستانهای موجود جلوگیری شود و ثانیا‌ با افزایش کشت نخیلات، نخلستانهای موجود توسعه یابند و ثالثاً با گسترش و نوسازی صنایع فرآوری و تبدیلی و بسته بندی، سهم عمده ای از افزایش سود حاصل از فرآوری محصول اولیه و ارزش افزوده نهائی این محصول نصیب نخلداران زحمتکشی شود که بار اصلی تولید این محصول را به دوش دارند.
موسوی زاده



 
 

 

برچسب ها : خرما نخلداران نخلداران خوزستانی