شماره خبر : 21282
منتشر شده در مورخ : ۱۷ تیر ۱۴۰۲
ساعت : 8:59
افزایش ظرفیت تولید؛ تنها راه رفع بحران برق!

افزایش ظرفیت تولید؛ تنها راه رفع بحران برق!

                 
در حالیکه دمای هوا در استان به اوج خود رسیده و بهمین ترتیب با بکارگیری حداکثری دستگاههای سرمایشی مصرف برق نیز روبه افزیش نهاده، گزارش مدیرعامل برق منطقه ای خوزستان در مورد افزایش ظرفیت شبکه برق منطقه ای استان، این امیدواری  را بوجود آورده که در صورت رعایت توصیه ها در مصرف بهینه برق توسط مردم و سایر مصرف کنندگان،  برخلاف گذشته استان با قطعی های بدون برنامه روبرو نشود و با تمهیداتی که دولت اندیشیده مردم امسال، در فصل گرما از آسایش بیشتری برخوردار باشند.
بیاد داریم که در طول سالیان دراز، یکی از مشکلات مستمر مناطق گرمسیری همچون خوزستان ، قطعی گسترده و بعضاً بی‌برنامه برق همزمان با گرمای شدید هوا بوده که گلایه ها و شکایات همیشگی مردم را بدنبال داشت. مردم از آزار گرما و خسارات بیشمار ناشی از قطع برق می‌نالیدند، کسبه و تولید‌کنندگان و دیگر اقشار نیز گلایه‌های مشابهی داشتند و در این میان متولیان تامین برق، معمولاً گرمای بی سابقه و فراگیر هوا و بالارفتن مصرف و پیشی گرفتن مصرف بر تولید برق و گاهی خارج شدن بعضی نیروگاهها از مدار را عامل شکل گیری این بحران عنوان می کردند. امّا واقعیت این ماجرا چه بود؟ و در حالیکه هم مطالعات آب و هوائی و هم پیش بینی برنامه های بالا دستی بر ضرورت افزایش تولید برق به عنوان پیشران مهم اقتصاد و صنعت تاکید دارد ریشه این عقب ماندگی و تحمیل آزار و خسارات بر اقشار مختلف مردم در کجا بود؟
متولیان تأمین برق کشور، معمولاً عوامل خارج از کنترل و مصرف بیرویه و احیاناً موضوعاتی مثل برق دزدی دستگاههای استخراج رمزارزها و مانند آن را عامل این بحران عنوان می کردند در حالیکه طبق برنامه های توسعه موظّف بودند تولید برق را متناسب با رشد جمعیت و گسترش صنایع و دیگر کانونهای مصرف افزایش دهند که اگر به این وظایف عمل می کردند، می‌توانستند در اوج گرما و با هر میزان مصرف، برق مورد نیاز کشور را تامین کنند. ناگفته نماند که دولتهای جمهوری اسلامی ایران هریک در حدتوان کوشیده اند با افزایش ظرفیت تولید برق به رفع نیاز کشور نزدیک شده و نه تنها مشکل قطع بی برنامه برق و عوارض بیشمار ناشی از آن را کم کنند بلکه با صادرات برق به کشورهای همسایه به تأمین ارز کشور نیز کمک کنند امّا این افزایش ظرفیتها هیچگاه متناسب با نیاز نبوده و خصوصاً دولت گذشته که با وجود تأکیدات قانونی همچون تأکید قانون برنامه ششم، موظف به افزایش 25000 مگاواتی تولید برق بود، کمترین میزان افزایش ظرفیت تولید را داشته که این کم کاری امروز گریبان دولت فعلی را گرفته است و لذا در حال حاضر مصرف برق بخصوص در ایّام گرم سال بعضاً از میزان تولید پیشی می گیرد.   
اگرچه طرحهائی همچون برنامه صرفه جوئی و تغییر ساعات اداری و احیاناً تنبیه واحدهای بد مصرف و مانند آن می تواند تا حدودی مانع فشار بیشتر به مردم شود لیکن اجرای این طرحها نیز عوارضی همچون کاهش تولید و تقلیل خدمات و مانند آن را به دنبال دارد که بنوبه خود به زیان کشور است و لذا تنها راه حل، اجرای قوانین مربوط به افزایش ظرفیت تولید با استفاده از فناوری هسته ای و فعّال کردن بخش خصوصی در تولید برق از منابع تجدید پذیر و مانند آن است که خوشبختانه هم اکنون در اولویت برنامه های دولت قرار دارد.
موسوی زاده
 

 

برچسب ها : بحران برق برق دستگاههای سرمایشی