شماره خبر : 22120
منتشر شده در مورخ : ۹ مرداد ۱۴۰۲
ساعت : 16:6
اهداء خون، خیراتی حیاتبخش و زودبازده!

اهداء خون، خیراتی حیاتبخش و زودبازده!

نهم مردادماه، سالروز تأسیس سازمان انتقال خون ایران، در کشور ما روز ملّی اهداء خون نامگذاری شده تا ضمن تجلیل از اهدا کنندگان این ماده حیاتی، اهمیت و فواید این اقدام خداپسندانه برای گیرندگان و اهدا کنندگان خون نیز بیان شود.
شگفت آور است که بدانیم میلیونها انسان در سراسر جهان زندگی خود را مدیون کسانی هستند که هیچگاه آنها را ندیده اند، کسانی که با اهداء بی مزد و منّتِ خون خود و با امید کمک به هم نوعان نیازمند و کسب رضایت الهی، به این خدمت انسانی بزرگ دست می زنند. همانطور که گفته شد برای تقدیر از این انسانهای والا و تشویق دیگران به این امر خیر و تشریح فوایدی که اینکار برای گیرندگان و دهندگان خون دارد، در سال ۱۳۵۳، نهم مرداد ماه، سالروز تأسیس سازمان انتقال خون ایران به عنوان روز ملّی انتقال خون نامگذاری شده است و هر ساله در چنین روزی به مسألۀ اهمیت انتقال خون سالم پرداخته می شود.   
افزایش شمار قربانیان ناشی از جنگ افروزیهای استکبار جهانی، تصادفات جاده ای، حوادث شغلی و مانند آن از یک طرف و ناتوانی بشر در تولید مصنوعی خون و فرآورده های آن از طرف دیگر، اهدا و انتقال خون سالم را به یکی از مهمترین و انحصاری ترین راههای نجات انسانهای نیازمند خون تبدیل کرده است و بهمین جهت سازمان بهداشت جهانی و سازمانهای بین المللی حامی اهداء خون در سال ۱۳۸۳ روز ۲۴ خرداد را بنام روز جهانی اهدا کنندگان خون نامگذاری کردند تا دولتها همه ساله از اهدا کننده خون که با اقدام خداپسندانه خود به نجات جان نیازمندان برمی خیزند تقدیر کرده و سطح آگاهی عمومی مردم را نسبت به نیاز به خون و اهمیت اهدا داوطلبانه خون افزایش دهند.
گرچه مهمترین اثر اهدای خون، نجات زندگی انسانها است امّا تحقیقات نشان داده است که اهدای مکرّر خون به میزان زیادی فرد اهدا کننده را در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی محافظت می کند و این کار برای افراد سالمِ ۱۷ تا ۶۵ ساله با حداقل وزن ۵۰ کیلو گرم، نه تنها زیانی ندارد، بلکه موجب جلوگیری از ابتلای آنها به بیماریها نیز می شود، ضمن اینکه سیستم خون سازی بدن به گونه ای است که طی مدت کوتاهی این مقدار خون اهدا شده را با خون تازه جایگزین می کند.
با توجّه به اینکه هنوز در برخی از کشورها فروش خون رواج دارد، سازمان جهانی سال ۱۳۹۹ را سال اهدایِ صددرصد داوطلبانه در سراسر دنیا اعلام کرد که خوشبختانه معلوم شد از سالها پیش ملّت ایران  به این افتخار بزرگ، دست یافته و بر طبق گواهی سازمان بهداشت جهانی در منطقه نیز رتبه اوّل را در زمینه اهدای خون بدست آورده است، ضمن آنکه بخش مهمی از اهدا کنندگان خون را در کشورمان، اهدا کنندگان مستمر، یعنی اهدا کنندگانی تشکیل می دهند، که هرسال حداقل دوبار خون هدیه می کنند.
با اینهمه از آنجا که نیاز به خون مرتباً رو به افزایش بوده و برای اهداء خون محدودیت سنی وجود دارد لذا در مورد اهداء خون در کشورمان اقدامات زیر ضروری است:  1-تشویق جوانان به ورود در این عرصه، بدلیل از دست رفتن تدریجی شرایط سنی بسیاری از اهدا کنندگان فعلی، 2- ورود جدّی نهادهای فرهنگی و رسانه ها برای تشویق اهدا کنندگان بویژه در ماههائی که اهدا خون کم می شود. 3- بالاتر بردن شاخص اهداء خون با تذکّر مکرّرِ فواید فردی و اجتماعی آن.
موسوی زاده

 

برچسب ها : اهداء خون سازمان انتقال خون ایران اهدا کنندگان خون