شماره خبر : 22161
منتشر شده در مورخ : ۱۱ مرداد ۱۴۰۲
ساعت : 10:18
جانفشانی علماء دین در راه رهائی ایران  از استبداد و استعمار!

جانفشانی علماء دین در راه رهائی ایران  از استبداد و استعمار!

                                       

امروز 11 مرداد سالروز شهادت شیخ فضل...نوری است،  وی که از اوّلین رهبران انقلاب عدالتخواهی و جنبش مشروطه طلبی به رهبری روحانیت مبارز  بشمار می آمد، پس از مصادره این انقلاب توسط غربزدگان و عمّال انگلیس، در دادگاهی فرمایشی به ریاست روحانی نمائی منحرف و عامل بیگانه بنام شیخ ابراهیم زنجانی محاکمه و توسط یپرم خان ارمنی رئیس نظمیه وقت در سال 1288 به دار آویخته شد.
قیام اسلامخواهی و عدالت طلبی مردم ایران که بنام انقلاب مشروطیت در تاریخ ثبت شده، اوّلین قیام ضدّاستبدادی خاورمیانه به حساب می آید که تاثیری عمیق و ماندگار بر سیاست و فرهنگ ایران و منطقه داشته و به الگوئی برای قیامهای ضدّاستبدادی و ضدّاستعماری ملل مسلمان تبدیل شد، این انقلاب در حقیقت شکل کمال یافته دو حرکت ضدّ استعماری تحریم تنباکو و قیام ضدّ انگلیسی علمای شیعه در عراق بود که به رهبری علمای بزرگواری چون شیخ فضل ا... نوری و با هدف محدودیت شاه مستبد و تاسیس عدالتخانه برپا گردید و به جهت وجود رهبری روحانیت مورد اعتماد مردم در راس آن توانست اقشار گوناگون را به خود جلب و استبداد را به تسلیم در برابر خواست انقلابیون وادار کند. امّا با نفوذ نیروهای غربزده و وابسته به بیگانگان در صفوف مردم، این قیام از مسیر اصلی خود که تاسیس عدالت‌خانه و اجرای صحیح احکام اسلامی بود، منحرف گردید، لذا علمای آگاه و دوراندیش که عواقب شومی در این انحراف می دیدند، از این نهضت کنار کشیده و با مشروطه ساخته و پرداخته انگلیس و مزدوران داخلیش به مخالفت برخاستند.  ‌
برجسته ترین مخالفان انحراف قیام مشروطیت، آیت ... شیخ فضل ... نوری بود که از شاگردان شاخص میرزای شیرازی صاحب فتوای تنباکو و عالم اوّل پایتخت و از پیشگامان حرکت‌های ضداستبدادی و ضداستعماری در ایران به حساب می آمد. او که خود پرچمدار نهضت تاسیس عدالتخانه و محدودیت اختیارات شاه بود، به جهت حضور فعّال در جنبش تحریم تنباکو و انقلاب ضدانگلیسی 1920 عراق و آشنائی با افکار اروپاییان و اهدافشان در کشورهای اسلامی، اولین کسی بود که مفسده غرب‌زدگان را در انحراف جنبش مشروطه دریافت و در برابر اقدامات ضدّاسلامی و مغایر منافع ملّی این گروه قاطعانه موضع گرفت. وی به دلیل اعتقاد راسخ به کمال احکام اسلامی و توانائی این احکام در اداره کشور، با مشروطه وارداتی و جایگزینی قوانین الحادی غرب به جای مقررات اسلامی، به مخالفت پرداخت و لذا پس از فتح تهران به وسیله مشروطه طلبان غربگرا، دستگیر شد و پس از طی محاکمه ای نمایشی به شهادت رسید. 
اگرچه پس از شهادت شیخ نوری بسیاری از فریب خوردگان به ماهیت غاصبین غربزده مشروطیت پی بردند، اما دیگر دیر شده بود و از آن پس تا پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام رحمت ا... علیه، سیل بنیان کن فرهنگ غربی این سرزمین الهی را فراگرفت و از انقلابی که برای تحکیم احکام اسلامی و آزادی از قید استبداد برپا شده بود، به اراده دولت انگلیس و همکاری غربزدگان مشروطه نما، استبداد رضاخانی سر برآورد تا همه هویت اسلامی و ایرانی ما پیش پای فرهنگ غربی قربانی شود و این تنها انقلاب اسلامی به رهبری علمائی همچون شیخ شهید بود که توانست با عبرت آموزی از غصب و شکست قیامهائی همچون قیام عدالتخواهی،  پیشروی این سیل بنیان کن را متوقّف کرده و هویت اسلامی-ایرانی ملّت ایران را بازسازی کند.
موسوی زاده

برچسب ها : علماء دین استبداد و استعمار مشروطه طلبان