درختکاری و فضای سبز می تواند دمای هوا را کاهش دهد
عواملی وجود دارد که می توانند در کاهش گرما و بهبود زندگی شهری تاثیر زیادی داشته باشد، از آن جمله فضای سبز و به خصوص درختکاری که تاثیر آن به اثبات رسیده است. امروزه ثابت شده که هر درخت می تواند به اندازه دو اتاق یک نفره دی اکسید کربن از هوا پاکسازی کند و هر 30 تا 40 مترمربع از درختان، اکسیژن مورد نیاز یک نفر را تامین می کند و پالایش هوا توسط درختان، منجر به کم شدن هزینه های کاهش و میزان آلودگی آن می شود.
یک کارشناس آگاه به مسائل فضای سبز و حامی محیط زیست بخصوص درختکاری در زمینه تغییر آب و هوا به وسیله کاشت درخت به راوی گفت: برخی نقاط شهر اهواز که در آن کاشت درخت و نهال انجام شده ( مثل شهرک نفت) که از حدود چهل - پنجاه سال پیش در آنجا اقدام شده و هنوز هم برخی ساکنان منازل اقدام به کاشت درخت های مثمر کرده و می کنند بطوری که شاید همشهریان باورشان نشود که در این شهرک درختان میوه فراوان وجود دارد. فضای سبز این شهرک هم باعث شده که در این منطقه و مناطق مشابه آن چند درجه کمتر از سایر نقاط شهر دمای هوا را نشان دهد و می توان با دماسنج این واقعیت را متوجه شد، هر چند آلودگی محل کمتر از سایر نقاط نیست.
یک جامعه شناس و مدرس دانشگاه هم معتقد است با کاشت نهال در اهواز و اطراف آن می توان از شدت گرما کاست. وی پیشنهاد می کند که شهرداری و منابع طبیعی در فصل مناسب به تعداد اعضای خانواده ها به شهروندان نهال هدیه بدهد تا در خانه ها، پیاده روها و فضای خالی محله های خود بکارند و از آنها مراقبت کنند تا به مرحله ای برسند که خیلی به آب نیاز نداشته باشند.
البته در 10 سال اخیر پروژه هایی توسط نهادها در اطراف اهواز و تحت عنوان کمربند سبز اهواز که شهرداری و شورای شهر هم خیلی روی آن تبلیغ کردند، اجرا شد، اما در تابستان رها کردند و نهال های کاشته شده از بی آبی خشک شدند و آثار آنها در اطراف اهواز مشاهده می شود. در این مورد می توان از آب خام و سیستم آب قطره ای استفاده شود.
کسانی که به مکه مشرف شده اند دیده اند که حتی در جاده های بین شهری هم با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای، اقدام به درختکاری کرده اند و جواب داده است. در شهرهایی مثل دزفول یا بهبهان هم از نظر درختکاری و فضای سبز شرایطی بهتر از دیگر شهرهای استان دارند یا استان های دیگر مثل بوشهر با وجود گرما و شرجی بالا به لحاظ فضای سبز از اهواز بهترند. البته در گذشته درخت هایی در اهواز داشته ایم که هم از نظر ایجاد حساسیت بدرد شهر نمی خوردند هم طوری رشد می کردند که ریشه های آنها در فاضلاب شهر رخنه کرده و دردسرهایی بوجود آوردند و چه ضررهایی داشتند که علاوه بر مشکلات ریشه ای ارتفاع آنها زیاد بود و به سیم های برق تداخل پیدا می کردند و مشکل ساز می شدند.
بنابراین اگر مسئولان شهری به وعده خود برای ایجاد کمربند سبز اهواز عمل کنند با توجه به اینکه اهواز یک شهرستان بزرگ است و کوهستانی نیست، با کاشت درختان سایه دار می توان دمای هوا را به خصوص در سالهای خشکسالی مثل امسال چند درجه ای کم کرد.
می دانیم که در کالیفرنیای آمریکا با کاشت درخت توانسته اند 3 درجه گرما را کاهش دهند و چرا ما نتوانیم چینن کاری کنیم؟
چه ضرورتی به وارد کردن نانهای بسته بندی استانهای دیگر است؟
در سوپرها و برخی بیمارستان ها، نان های بسته بندی عرضه و مصرف می شود که از استانهای دیگر وارد می کنند، در حالی که تولید آن کار خارق العاده ای نیست و می توان هم از نان های تولیدی استان استفاده کرد، اگر هم باید حتماً از تیپ نانهای دیگر استانها باشند می توان به واحدهای استانی سفارش داد تا تولید کنند. البته موارد زیادی هست که با وجود برخورداری استان از واحدهای تولیدی گوناگون و متنوع، از تولیدات غیر استانی استفاده می شود و وقتی به این موضوع اعتراض می شود می گویند دلیلی ندارد که از صنایع سراسر کشور در یک استان بهره نبردند، در حالی که با توجه به میزان بیکاری استان و ضرورت سر پا نگهداشتن واحدهای تولیدی ما، این توجیه درست نیست.
متاسفانه حتی برخی ادارات و سازمان های دولتی و خصوصی هم از محصولات و تولیدات غیر استانی برای مصارف خود استفاده می کنند که اینکار بی مهری در حق هم استانی های فعال در صنایع مختلف است. زمان استانداری دکتر مقتدایی یادش بخیر، خیلی از این بابت سنگ واحدهای تولیدی استان را به سینه زد اما مبارزه و مقابله هایی شد که اقدامات وی در دراز مدت به نتیجه نرسید.
برچسب ها : محیط زیست محصولات و تولیدات غیر استانی درختكاری و فضای سبز