
خاطره شیرین تشکیل دولت موقت و تجربه تلخ عملکرد آن!
پنجمین روز از دهه فجر یعنی روز 16 بهمن 57 از روزی استثنائی در تاریخ انقلاب اسلامی است، روزی که ضمن یادآوری خاطره شیرین صدور حکم رئیس اوّلین دولت برخاسته از انقلاب، خاطره بسیار تلخ عملکرد خسارتبار دولتی غیرانقلابی و غربزده را نیز در اذهان زنده می کند. دولتی که بهترین فرصت تحوّل در فرهنگ جامعه و پاکسازی کامل نظام اداری را بدلیل تفکرات غربگرایانه ازبین برد و ریل گذاریهائی را در اداره امور کشور بنا نهاد که آثار سوء آن هیچگاه از بین نرفت.
در ۱۶ بهمن ۵۷ و در حالیکه دولت و ارتش شاهنشاهی به پشتوانهِ حمایت استکبار جهانی، حاضر به انتقال قدرت نبودند، رهبر کبیر انقلاب حکم نخست وزیری مهندس بازرگان را برای تشکیل دولت موقت صادر و مردم را به حمایت مردم از وی توصیه کردند. با انتشار این خبر موجی از شادی و هیجان سراسر میهن را فراگرفت و امید به تسریع در پیروزی انقلاب تقویت گردید. صدور حکم نخست وزیری دولت انقلاب در شرایطی که نظام طاغوت ظاهراً هنوز پابرجا و از امکانات اجرائی، نهادهای قانون گذاری، ارتش و پشتیبانی همه جانبه ابرقدرتهای شرق و غرب برخوردار بود و در عوض انقلابیون تقریباٌ هیچ قدرت اجرائی در اختیار نداشتند، بسیار شگفتانگیز مینمود ، امّا رهبری انقلاب که براساس حضور و بیعت عمومی مردم شرعاً خود را مجاز و مکلّف و قادر به دخالت در اداره امور کشور میدیدند با صدور این حکم به مشروعیت ساختارهای باقیمانده از نظام شاهنشاهی پایان داده و مردم را به پشتیبانی از این اقدام فراخواندند. در متن حکم آمده بود که:”بنا به پیشنهاد شورای انقلاب، برحسب حقّ شرعی و قانونی ناشی از آراء اکثریت قاطع قریب به اتفاق ملّت ایران که طی اجتماعات عظیم و تظاهرات وسیع و متعدّد در سراسر کشور نسبت به رهبری جنبش ابراز شده است، جنابعالی را بدون در نظر گرفتن روابط حزبی و بستگی به گروهی خاص، مأمور تشکیل دولت موقّت می نمایم، ….”
یک روز بعد ، یعنی هفدهم بهمن ۵۷، ایران اسلامی به صحنه شورانگیز یک همهپرسی ملّی تبدیل شد. در این روز و روزهای بعد از آن، ملّت ایران حمایت قاطع خود را از تصمیم رهبری و مخالفت خود را با نخست وزیر شاه و نهادهای باقیمانده از رژیم طاغوت اعلام کردند و بر عزم خود در محو استبداد و استعمار پای فشردند. این اقدام که پیروزی نهائی انقلاب را نوید می داد، گسترش اعتصابات، استعفای نمایندگان مجلس، فرار و تمرّد ارتشیان و ….را موجب گردید و اداره امور را از دست دولت بختیار خارج و سقوط رژیم شاهنشاهی را تسریع نمود. امّا علیرغم شور و هیجان اولیه ای که با انتخاب مهندس بازرگان کشور را فراگرفت و به فروپاشی دولت بختیار و تثبیت دولت موقّت منجر شد، عملکرد ۹ ماههِ دولت وی، این شادی را به تلخی ناشی از حضور خسارات بار ملّی گرایان غرب اندیش در رأس غالب کانونهای تصمیم گیری نظام اسلامی تبدیل کرد و فرصتهای بسیار گرانبها و جبران ناپذیرِ آغاز پیروزی انقلاب را برای برداشتن گامهای بلند در اصلاح فرهنگ شاهنشاهی غربزده و تحکیم انقلاب از مردم گرفت.
مهندس بازرگان و همفکرانش در دولت موقت، که برخلاف تأکید امام رحمت … علیه، غالباً از حزب نهضت آزادی انتخاب شده بودند، در عمل نشان دادند که نمیتوانند خود را از دام فریبندهِ فرهنگ و ارزشهای غربی نجات داده و با درک آرمانهای امام و امّت، در جهت تحقق این آرمانهای استقلالطلبانه و عدالتخواهانه حرکت کنند و در انتها نیز با اعتراض به اقدام شجاعانه دانشجویان پیرو خطّ امام در تسخیر جاسوسخانهِ امریکا و در حقیقت بدلیل وحشت از رویاروئی با شیطان بزرگ از صحنه سیاسی کشور کنار رفتند.
موسوی زاده
برچسب ها : خاطره دولت تاریخ انقلاب اسلامی دهه فجر
- راوی گفت: مردم زمان برگزاری مراسم، درب خانهها را باز نگذارند، سارقین در کمین اند
- راوی گفت: مسئولان بهداشت و درمان مردم را از آنفولانزای جدید بی خبر نگذارند
- راوی گفت: انتصاب 4 سرپرست فرمانداری و سرپرست دفتر فنی استان
- راوی گفت: خودمانی شدن عوامل کم ظرفیت با استاندار در فضای مجازی بنفع استان نیست
- راوی گفت: مردم زمان برگزاری مراسم، درب خانهها را باز نگذارند، سارقین در کمین اند
- راوی گفت: مسئولان بهداشت و درمان مردم را از آنفولانزای جدید بی خبر نگذارند
- راوی گفت: انتصاب 4 سرپرست فرمانداری و سرپرست دفتر فنی استان
- راوی گفت: خودمانی شدن عوامل کم ظرفیت با استاندار در فضای مجازی بنفع استان نیست