شماره خبر : 13303
منتشر شده در مورخ : ۴ شهریور ۱۴۰۱
ساعت : 19:14
نوبت سالم سازی و ساماندهی حوزه دارو

نوبت سالم سازی و ساماندهی حوزه دارو

   دارو؛ در مقایسه با دیگر کالاها، از آنجا که با سلامت و جان مردم پیوند دارد لذا از اهمیت ویژه برخوردار بوده و در تقویم رسمی کشور روز پنجم شهریور ماه، سالروز تولّد زکریای رازی، داروساز و شیمیدان بزرگ ایرانی به نام روز دارو سازی نامگذاری شده است تا به مسئله مهم دارو، که مشکل روزمره بسیاری از بیماران، بویژه بیماران خاص است، توجّه بیشتری مبذول گردد.  ‌
اشاعه مصرف به داروهای شیمیائی، که همگی دارای عوارض ثانویه اند و عمدتاً بوسیله شرکتهای چندملیتی و صهیونیستی تولید و تبلیغ می شوند، داستانی طولانی دارد که در این مختصر نمی گنجد و تنها اشاره می شود که در حال حاضر تجارت دارو یکی از پرسودترین شاخه های تجارت را در جهان تشکیل می دهد و با وجود مافیای حاکم بر این بخش، ساماندهی و سالم سازی آن امری دشوار بنظر می رسد.
تبادل مالی در صنعت دارو آنچنان بالاست که هر حرکت در جهت ساماندهی مساله دارو، ذی‌نفعان این عرصه را به عکس‌العمل وامی‌دارد.قدرت های بزرگ یعنی حامیان اصلی تولیدکنندگان صهیونیستی دارو در جهان نیز که دارو را ابزار موثّری برای تهدید استقلال سیاسی و اقتصادی کشورها تشخیص داده اند، همیشه آماده مشارکت در ایجاد اخلال در امر ساماندهی مساله دارو در کشور بوده اند. 
با پیروزی انقلاب اسلامی و به‌ویژه در دوران جنگ تحمیلی، دشمنان کوشیدند تا با استفاده از ابزار تحریم دارو، ملّت ایران را به زانو درآورند، اما هنگامی که به فضل الهی و با همّت پژوهشگران متعهّد کشور مان تولید بسیاری از اقلام دارویی در کشور محقّق شد، مافیای مذکور با قاچاق همان اقلام و تبلیغ سوء علیه داروهای ساخت داخل، تلاش کرد تا پزشکان را از تجویز و مردم را از مصرف داروی ایرانی منصرف کند.
با گذر از آن مرحله و جلب اعتماد عمومی و با بهره‌گیری از فرصت تحریم ها، محققین ارزشمند صنعت داروسازی کشورمان توانستند در عرصه تولید بسیاری از داروها که بعضاً در انحصار یک یا چند کشور غربی قرار داشت، به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کنند و شرکتهای داروسازی برخی از این اقلام تولیدی را با موفقیت به بازارهای جهانی عرضه نمودند. امّا یکی از مشکلات اساسی که کماکان دارو را در صدر مسائل کشور نگاه داشته است، مصرف بیرویه دارو در کشور است که هم به تجویز پزشکان و هم به مصرف خودسرانه دارو توسط بیماران مربوط می شود.
بطوریکه گفته شده که مصرف دارو در ایران چهار برابر متوسط مصرف جهانی است که 40 درصد آن بصورت خودسرانه مصرف می شود و در حالیکه میانگین اقلام داروئی درهرنسخه پزشکان دردنیا 1 تا 2 قلم است درایران پزشکان بیش از 3 قلم دارو برای بیمار تجویز می کنند و دلیل عمده این رفتارها نیز ظاهراً به ارزانی دارو در ایران نسبت به دیگر کشورها مربوط می شود.
با آغاز به کار دولت سیزدهم و با همراهی مجلس حل آشفته بازار دارو در اولویت قرار گرفت و بدین منظور طرحهائی همچون الکترونیکی کردن صدور نسخه و نسخه پیچی، طرحی جهت حل مشکل بیماران صعب العلاج، طرح دارویاری و مانند آن تهیه و به مرحله اجرا گذاشته شد که تا حدودی توانسته است به این بازار آشفته سروسامان دهد لیکن تا کوتاه شدن دست مافیای دارو و سالم سازی این حوزه، راه درازی در پیش است که امیدواریم دولت سیزدهم با کمک مجلس انقلابی در این کار توفیق یابد.  ‌
موسوی زاده
1401/6/5

برچسب ها : دارو زكریای رازی بیماران صعب العلاج