شماره خبر : 13383
منتشر شده در مورخ : ۷ شهریور ۱۴۰۱
ساعت : 9:42
حمایت از نخبگان دغدغه ای عمومی!

حمایت از نخبگان دغدغه ای عمومی!

         
در چند روز گذشته بارها شاهد تأکید رئیس جمهور و برخی دیگر از اعضای مرتبط هیئت دولت بر حمایت از نوابغ و نخبگان و فراهم کردن زمینه های لازم برای حفظ این سرمایه های ملّی در کشور بوده ایم و از اقدامات گوناگونی که بعضی مراکز علمی برای حفظ نخبگان بکار می برند گزارشهائی منتشر شده است و اینهمه برای این است که با فراهم شدن بسترهای لازم از مهاجرت نخبگان و از دست رفتن بزرگترین ثروت کشور جلوگیری شود. 
مهاجرت محدود نخبگان به مناطق پیشرفته‌تر، از گذشته‌ای دور وجود داشته و در اسلام نیز بر هجرت و جستجوی فضل خدا در نقاط دیگر توصیه شده است. این مهاجرتها معمولاً برای مناطق نخبه فرست نیز برکات فراوان داشته و موارد متعددی از خدمات مهاجرین به زادگاه خود در اسناد تاریخی ثبت شده است. اما فرار مغزها بعنوان ضایعه و خسران غیرقابل جبران، از پدیده‌های عصر جدید است، که عوامل موجبه آن متعدد، اما عوامل تشدید کننده آن، پیشرفتهای ارتباطی، سهولت جابجایی و ... و مهمتر از همه برنامه‌ها و شرایط مناسب مناطق نخبه پذیر است. امروزه روند فرار مغزها، به زیان مناطق نخبه فرست و به نفع مناطق نخبه پذیر بعنوان واقعیتی غیرقابل انکار و بسیار نگران کننده در جریان است، و به دلایل گوناگون شاید امکان پیشگیری این روند در کوتاه مدت ناممکن به نظر می‌رسد. اما با وجود قبول این واقعیت و ضمن تأکید بر لزوم برنامه ریزی دراز مدت برای فراهم کردن شرایط ماندن و بازگشت مهاجران، می‌توان تمهیداتی بکار بست تا در کوتاه مدت نیز بتوان از توانمندیهای نخبگان مهاجر، در جهت توسعه و پیشرفت زادگاهشان بهره گرفت.
امّا آنچه این روزها دولت سیزدهم به دنبال آن است در حقیقت طرحریزی برنامه دراز مدتی است که نه تنها در صدد است که روند مهاجرت نخبگان را به خارج کاهش دهد بلکه در نهایت می خواهد تا به مهاجرت معکوس نخبگان برسد. یکی از مهمترین نشانه های عزم دولت برای ارج نهادن به نخبگان و صیانت از این ثروت بی بدیل ملّی، تشکیل جلسه هیئت امنای بنیاد ملّی نخبگان بعد از یازده سال تعطیلی است، تشکیل این جلسه که با هدف شناسائی و حمایت جوانان نخبه و فراهم کردن زمینه رشد و فعالیت آنان بوجود آمده بود و رئیس جمهور ریاست آن را به عهده داشت سالها مورد بی اعتنائی بود و اینک با تشکیل جلسه این هیئت در دولت سیزدهم، رئیس جمهور اعلام کرده است که موضوع  نخبگان و حمایت از آنان دغدغه دولت مردمی است و این نگاه باید در همه ارکان دولت هم حاکم باشد. ایشان ضمن تأکید بر ضرورت فراهم کردن زمینه فعالیت نخبگان در بخش‌های مختلف کشور، معتقد است که فعالیت مراکز علمی معتبر و حضور اساتید و شخصیت‌های علمی فرهیخته در این مراکز می‌تواند بستر مناسبی برای فعالیت استعدادهای جوان بوده و زمینه ساز تداوم رشد علمی و حرفه‌ای جوانان نخبه و ترجیح ماندن آنان به رفتن باشد. این بنیاد همچنین مشغول تدارک برنامه هائی برای شناسائی و جذب و اشتغال و نگهداری نخبگان از نوجوانی تا پس از فراغت از تحصیل است که امید می رود با تکمیل زیر ساختهای لازم برای اینکار از این پس نه تنها شاهد کاهش فرار مغزها بلکه شاهد بازگشت نخبگان مهاجر و همکاری فعّال آنان برای پیشرفت کشور باشیم. ان شاء ...
موسوی زاده
 
 

 

برچسب ها : نخبگان رئیس جمهور نخبگان مهاجر