شماره خبر : 13798
منتشر شده در مورخ : ۲۱ شهریور ۱۴۰۱
ساعت : 12:17
/از نهضت حسینی تا جامعه مهدوی: «صراط مستقیم»/ حضرت عباس(ع)؛ جلوه صراط مستقیم

/از نهضت حسینی تا جامعه مهدوی: «صراط مستقیم»/ حضرت عباس(ع)؛ جلوه صراط مستقیم

 

یک کارشناس دینی گفت: صراط مستقیمی که شیطان در کنار آن کمین کرده است تا اگر کسی یک لحظه، غفلت کرد و از این طریق خارج شد، او را به سوی خویش جذب و گمراه کند. «قال فبما اغویتنی لاقعدنّ لهم صراطک المستقیم» شیطان گفت: اکنون که مرا گمراه ساختی من نیز، بر سر راه مستقیم تو در کمین بندگانت می‌نشینم.

حجت‌الاسلام تاتلاری - کارشناس مسائل دینی و مذهبی- در گفت‌وگو با ایسنا درباره اهمیت واقعه عاشورا و زمینه‌سازی آن برای ظهور گفت: یکی از یاران نامدار و ممتاز حضرت اباعبدالله علیه السلام، که از آغاز راه در کنار امام حاضر بود و در سرزمین کربلا خصوصاً روز عاشورا، رشادت و جانفشانی بی نظیری از خود به نمایش گذارد، فرزند حیدر کرار علیه السلام و بی بی ام البنین علیها السلام است. کسی که معروف به قمر بنی‌هاشم، علمدار و سپه دار لشکر سید الشهداء علیه السلام و باب الحوائج است.

وی ادامه داد: تاسوعا روز شهادت حضرت عباس علیه السلام نیست، بلکه بخاطر مقام و عظمتی که این بزرگوار دارد یک روز را به بزرگداشت و احترام از شخصیت والایش اختصاص داده‌اند. شخصیتی که اکثر ائمه اطهار علیهم السلام زبان به مدح و ثنای او گشوده‌اند، ابوالفضلی که خداوند به ایشان مقام باب الحوائجی عنایت می‌فرماید. قمر بنی‌هاشم که برای بسیاری از مردم، خارج از تعلقات و تعصبات قومی و مذهبی، به عنوان یک الگو نقش‌آفرینی می‌کند و مردمان واله و شیدای مقام و عظمت وی هستند ما حضرت عباس علیه السلام را بیشتر به عنوان علمدار و سقا در کربلا و روز عاشورا می‌شناسیم.

مقام و عظمت قمر بنی هاشم علیه السلام

این کارشناس مسائل دینی خاطرنشان کرد: اکثر دوستداران این حضرت، از آخرین لحظات عمر شریف و نحوه شهادتش مطلع هستند. در حالی که حضرت باب الحوائج جایگاهی عظیم و رتبه‌ای بالاتر از این مطالب را دارا می‌باشد. امام سجاد علیه السلام در حق عموی خویش می‌فرماید «ان للعباس عندالله تبارک و تعالی منزله یغبطه جمیع الشهداء یوم القیامه» همانا برای حضرت عباس علیه السلام نزد خداوند متعال منزلت و مقامی است که تمام شهدا در روز قیامت آرزو و تمنای مقامش را می‌کنند.

حجت‌الاسلام تاتلاری خاطرنشان کرد: آیا این مقام کمی است که امام حسین علیه السلام، امام معصوم، کسی که همه عالم دلداده و فدایی حضرتش است، عصر تاسوعا برادر خود را این گونه مورد خطاب قرار دهد «بنفسی انت یا اخی» برادرم جانم به قربانت.

وی افزود: فضیلت دیگر آن حضرت را می‌توان در اذن دخول حرمش، که امام صادق علیه السلام به شیعیان یاد داده است جستجو کرد؛ «سلام الله و سلام ملائکته المقربین و انبیائه المرسلین و عباده الصالحین و جمیع الشهداء و الصدیقین و الزاکیات الطیبات فیما تغتدی و تروح علیک یابن امیرالمؤمنین» سلام خدا و سلام ملائکه مقربش و سلام پیامبران مرسل و بندگان شایسته اش و سلام تمام شهداء و صدیقین و سلام هایی پاک و طیب در صبحگاهان و شامگاهان بر تو باد ای فرزند امیرالمؤمنین.

 

خصوصیات و فضایل بی شمار حضرت عباس علیه السلام

این کارشناس مسائل مذهبی با طرح این سوال که حضرت اباالفضل علیه السلام این مقام رفیع را در پیشگاه خداوند و ائمه اطهار علیهم السلام از کجا و چگونه بدست آورده است؟، گفت: به طور حتم ویژگی‌ها و خصوصیات ممتاز و درخشانی در طول عمر شریف آن حضرت قرار دارد؛ که وی را در چنین جایگاهی قرار می‌دهد. خصوصیاتی که می تواند برای ما دلدادگان و پیروان حضرت قمر بنی‌هاشم علیه السلام، درس‌ها و نکات ارزنده‌ای را در پی داشته باشد. ویژگی‌هایی مانند: وفاداری، ادب، تسلیم بودن در برابر خداوند، شجاعت و دلیری، حس مسئولیت، ثبات قدم و یقین و...

حجت‌الاسلام تاتلاری بیان کرد: در بین تمامی این صفات، یکی از ویژگی‌های مهم آن بزرگوار که سبب این درجات والا و این جایگاه عظیم شده، این است که حضرت اباالفضل العباس علیه السلام در سرتاسر عمر خود، در راه خداوند، یعنی صراط مستقیم قدم برداشته و لحظه‌ای از راه الهی منحرف نشده است.

راه راست و استوار الهی راه سعادتمندی

به گفته وی یکی از درخواست‌هایی که حداقل روزی ده مرتبه در نمازهای واجبمان از درگاه خداوند طلب می کنیم قرار گرفتن در راه راست و درست الهی است «اهدنا الصراط المستقیم» (پروردگارا) ما را به راه راست هدایت فرما. کلمه صراط همه جا در قرآن کریم به صورت مفرد آمده است و این یعنی که راه راست و استوار، راه هدایت، راه خداوند، یک راه بیشتر نیست و اگر انسان گمان کند از طریقی دیگر می‌تواند به خدا برسد، در اشتباه است. «و أنّ هذا صراطی مستقیماً فاتبعوه و لا تتبعوا السُبل فتفرّق بکم عن سبیله ذلکم وصّیکم به لعلکم تتقون» این راه مستقیم است، از آن پیروی کنید و از راه های پراکنده (و انحرافی) پیروی نکنید که شما را از راه حق دور می سازد، این چیزی است که خداوند شما را به آن سفارش می‌کند شاید پرهیزگاری پیشه کنید.

این کارشناس مسائل مذهبی ابراز کرد: از این رو وقتی به امیرالمؤمنین علیه السلام عرض می‌شود چرا شما اولیاء خدا در راه راست قدم برمی‌دارید و باز در نماز می‌گویید: اهدنا الصراط المستقیم؟ حضرت فرمود: منظور ما از گفتن آن این است که «ادم لنا توفیقک الذی به اطعناک فی ماضی ایامنا» توفیقی را که در گذشته و حال به ما عنایت فرموده‌ای، پایدار بدار.

حجت‌الاسلام تاتلاری تصریح کرد: زیرا دعا دو گونه است زمانی انسان دعا می‌کند، برای طلب نعمت و موهبتی که دارا نیست. گاهی نیز خداوند عنایت فرموده است و دعا برای استمرار و باقی ماندن آن موهبت است. اگر ائمه اطهار علیهم السلام در خواست هدایت به این راه را می‌کنند یعنی در راه خداوند تا پایان عمر باقی بمانند.

وی اضافه کرد: صراط مستقیمی که شیطان در کنار آن کمین کرده است تا اگر کسی یک لحظه، غفلت کرد و از این طریق خارج شد، او را به سوی خویش جذب و گمراه کند. «قال فبما اغویتنی لاقعدنّ لهم صراطک المستقیم» شیطان گفت: اکنون که مرا گمراه ساختی من نیز، بر سر راه مستقیم تو در کمین بندگانت می‌نشینم.

 

صراط مستقیم جلوه‌ای از زندگانی اباالفضل العباس علیه السلام

این کارشناس مسائل مذهبی ادامه داد: قمر بنی هاشم حضرت اباالفضل العباس علیه السلام یکی از خصوصیات بارز طول عمرش، قرار گرفتن در راه الهی است. وقتی به حرم مطهرش مشرف می‌شویم و زیارتنامه منقول از امام صادق علیه السلام را نجوا می‌کنیم این جمله را در حق حضرت عباس علیه السلام می‌خوانیم «السلام علیک ایها العبدالصالح المطیع لله و لرسوله و لامیرالمؤمنین و الحسن و الحسین علیهم السلام» سلام بر تو ای بنده صالح و شایسته حق که مطیع و فرمانبردار پروردگار و رسول خدا و امیرالمؤمنین و حضرت حسن و حسین علیه السلام بودی.

حجت‌الاسلام تاتلاری اظهار کرد: حضرت باب الحوائج همواره در راه خدا و پیامبر و امام زمانش قدم می‌گذارد و پیروی آنان را می‌کند و تا آخرین قطره خون خویش در این راه ایستادگی می‌کند. مگر این رجز معروف اباالفضل علیه السلام نیست که در کربلا فریاد می‌زد:

و الله ان قطعتم یمینی ... انی احامی ابداً عن دینی

و عن امام صادق الیقینی ... نجل النبی الطاهر الامین

به خدا سوگند اگر دست راستم را قطع کنید، من پیوسته از دین خود و از امامی که به راستی به یقین رسیده و فرزند پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پاک و امین است حمایت و دفاع خواهم کرد.

وی بیان کرد: از این رو خداوند، چنین مقام و عظمتی به او عنایت می فرماید، که در آخرت مورد غبطه تمامی شهیدان قرار می‌گیرد. امام سجاد علیه السلام می فرماید «رحم الله عمی العباس فلقد آثر و ابلی و فدی افاه حتی قطعت یداه فابدله الله عزوجل منهما جناحین یطیر بهما مع الملائکه فی اجلنه کما جعل الجعفر بن ابی طالب» خدا عمویم عباس را رحمت کند، که ایثار کرد و خود را به سختی افکند و در راه برادرش جانبازی کرد، تا آنکه دست هایش از پیکر جدا شد و آنگاه خداوند به جای آن‌ها، دو بال به وی عنایت فرمود که در بهشت همراه فرشتگان پرواز کند، همانطور که برای جعفرطیار قرار داد.

انتهای پیام

برچسب ها : امام حسین و ظهور منجی بشریت حضرت عباس(ع) باب الحوائج