شماره خبر : 14104
منتشر شده در مورخ : ۸ مهر ۱۴۰۱
ساعت : 17:47
سالمندان گنجینه های سر بمهر!

سالمندان گنجینه های سر بمهر!

                                    
در دو سه دههِ گذشته موضوع افزایش جمعیت سالمندان توجّه غالب کشورهای جهان را بخود جلب کرده و رسیدگی به این موضوع به یکی از دغدغه های اصلی دولتها تبدیل شده است و بهمین جهت نیز سازمان ملل در سال 1982 روز اوّل اکتبر یا نهم مهرماه را به عنوان روز جهانی سالمندان نامگذاری کرده است تا دولتها
مسأله مهم سالمندی را به عنوان یکی از دغدغه های پیش روی جوامع بشری در دستورکار خود قرار دهند و از عوارض زیانبخش بی توجّهی به این مسأله در امان بمانند.
با احتساب سن 65 سالگی به عنوان سن ورود به دوران سالمندی، در حال حاضر نزدیک به 20 درصد جمعیت جهان را سالمندان تشکیل می دهند، کسانی که عمری طولانی در خدمت گذرانده اند و دین بزرگی براجتماع خود دارند و هم اکنون نیز با کوله باری از تجربه و علم و دوراندیشی قادرند نقشی برجسته در انتقال تجارب خود به جوانان و بالا بردن بهره وری نیروهای فعال داشته باشند.
در کشور ما در طی 40 سال گذشته شاخص امید زندگی بیش از20  سال افزایش یافته و متوسط عمر ایرانیان از 52 سال به 73 سال رسیده است و با روند رو به افزایش جمعیت سالمند، در حال حاضر سالمندان کشور با جمعیّتی بیش از 9 میلیون نفر حدود10 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند و پیش بینی می شود که در کمتر از 30 سال آینده کشور با سونامی جمعیت 26 میلیون نفری سالمندان مواجه گردد که 26 درصد جمعیّت کشور را تشکیل خواهند داد و بدیهی است که بی توجّهی به این مسأله، به شکل مرسوم فعلی، عواقب سوءِ غیرقابل جبرانی به دنبال خواهد داشت.
طبق بررسیهای به عمل آمده در حال حاضر سهم سالمندان از مجموعه قوانین کشور، آنهم در کلیّات، بسیار جزئی است  که آنهم بصورت پراکنده و در ذیل قوانین مربوط به دیگر گروههای اجتماعی دیده شده است و علیرغم اینکه از سالها است موضوع تدوین و اجرای سند ملّی سالمندان کشور با مفادی مترقی مطرح بوده لکن هنوز از این سند در جهت حل مشکلات سالمندان و تبدیل تهدید سالمندی به فرصت بهره برداری از این گنجینه ارزشمند برای پیشرفت کشور و انتقال تجربیات به نسلهای بعدی استفاده چندانی صورت نگرفته است. سالمندان به عنوان شهروندان ارشد باید مورد تکریم قرار گیرند و برای بهره مندی از تجارب ارزشمند آنان برنامه ریزی شود، تا هم جامعه از وجود پر برکت آنان منتفع گردد و هم این چهره های خدمتگذار از احساس بیهودگی و افسردگی در امان بمانند. این بهترین راه قدرشناسی از زحمات آنان است که تقویت روحیه امید به آینده را در جوانان و فعالان امروز نیز به دنبال خواهد داشت. عملیاتی شدن سند ملّی سالمندان که پس از سالها بحث و گفتگو در شورای عالی سلامت به تصویب رسیده و اخیراً ابلاغ شده با توجّه به محتوای مترقی که دارد می تواند نوید بخش حرکتی رو به جلو در تکریم و تأمین نیازهای گوناگون این قشر ارزشمند باشد. ان شاء ... .
موسوی زاده
 

برچسب ها : سالمندان دوران سالمندی جمعیت جهان