بهترین شیوه برای کشف و دفع فساد!
گزارشهائی اخیر بعضی از دستگاههای اجرائی از تأثیر مثبت افشاگریهای عمومی یا همان سوت زنی در شناسائی مفسدان و کاهش فساد و استقبال مردم از مشارکت در این امر خیر حکایت دارد و این نشان می دهد تسریع در ساماندهی این شیوه نظارتی که به تقویت مشارکت عمومی در مبارزه با فساد منجر می شود، می تواند فواید بیشماری برای کشور داشته باشد.
یکی از عالی ترین جلوه های مردم سالاری، مشارکت مستقیم مردم در اصلاح ناهنجاریها، رفع مشکلات، تعالی و تأمین سلامت جامعه از طریق نظارت مؤثّر آنان بر عملکرد مسئولان اداره امور کشور است که از آن به نظارت عمومی هم تعبیر می شود. این مشارکت بخصوص در مبارزه با فساد و پاکسازی و رشد جامعه که با فطرت الهی انسانها نیز سازگار است می تواند دستاوردهای بی نظیری در جهت جلوگیری از فساد و مقابله با مفسدان داشته باشد. همانطور که در کشورهای پیشتاز در مبارزه با فساد توانسته اند با ساماندهی و تکیه بر اینگونه مشارکهای مردمی توفیقات چشمگیری در طرد مفسدان و سالمسازی دستگاههای اجرائی خود داشته باشند.
گزارش دهی فساد یا به اصطلاح سوت زنی که از عکس العمل ماموران پلیس بهنگام روبرو شدن با تخلف اقتباس شده، اقدام افشاگرانه ای است که فردی از داخل سازمانی انجام می دهد تا با آگاه کردن دیگران و دستگاههای نظارتی مانع شکل گیری فساد در آن سازمان شود و همانطور که گفته شد تجارب کشورهائی که با وضع قوانین حمایت از سوت زنی از مفاسد بسیاری جلوگیری کرده اند نشان می دهد که کارآئی این روش از دیگر روشهای نظارتی بمراتب بیشتر است، چرا که در شیوه های نظارت رسمی، بطوریکه تجربه شده، کارآئی شیوه نظارتی دستگاههای رسمی به دلایلی که گفته خواهد شد از کارآئی شیوه سوت زنی بسیار کمتر است: اوّل اینکه غالب سازمانهای تحت نظارت دانسته یا ندانسته حاضر به همکاری کامل و صادقانه و دادن اطلاعات لازم برای کشف فساد به ناظرین دستگاههای نظارتی نیستند. ثانیاً حضور ناظرین در محل وقوع فساد دائمی نیست و سوم اینکه در مواردی، ناظرین نیز ممکن است خود به مشارکت در فساد کشیده شوند و .....
اسناد سازمان بین المللی مبارزه با فساد(AFCE) نیز نشان می دهد که در کشورهائی همچون استرالیا، سوئیس، ژاپن، آمریکا، کره جنوبی و مانند آن که قوانین مشوق افشاگری رایج است، به طور میانگین بیش از ۴۰ درصد از فسادهای کشف شده توسط گزارشدهندگان یا سوت زنان کشف می شود، در حالی که کشفیات پلیس یا سازمانهای نظارتی حدود 2 تا ۳ درصد این آمار را تشکیل می دهد. با اینهمه در کشور ما علیرغم زمزمه هائی که سالها است برای بها دادن به افشاگریهای مردمی و تدوین قوانین در تشویق افشاگران به گوش می رسد و بعضاً با وجود طرحها و پیشنهاداتی که دراین موردارائه شده،تاکنون عملاً اراده ای جدّی برای رواج کامل و قانونمند این رویه دیده نشده است که امیدواریم دستاوردهای مثبت اجرای این شیوه نظارت عمومی در بعضی سازمانها و علاقمندی مردم به مشارکت در این حرکت اساسی و نیز استقرار مجلس انقلابی و دولت مردمی در مسند قدرت، به قانونمندی و تسریع اجرای نظارت عمومی و شیوه سوت زنی برای کشف و دفع مفاسد و مجازات مفسدین و پاکسازی نظام اداری کشور منجر گردد. ان شاء ... .
موسوی زاده
برچسب ها : فساد دستگاههای اجرائی سوت زنی
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند