ضرورت نظارت بیشتر بر تولید و توزیع مواد غذائی!
از جمله عوامل مهمی که امنیت روانی جامعه و در نتیجه امنیت ملّی را تهدید میکند، نگرانی از سلامت مواد غذائی و اقلام بهداشتی است که به دلیل گستردگی دامنه و نیاز روزمره مردم، نظارت کامل بر آن معمولاً به دشواری صورت می گیرد.
این موضوع یعنی نگرانی از مصرف مواد خوراکی و بهداشتی ناسالم عرضه شده در بازار با هشدار های گاه بگاه مسئولین بهداشتی و از جمله معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی در استانها مبنی بر غیرمجاز بودن مصرف برخی از این اقلام تشدید می شود و تاکید مکرّر رسانه های عمومی و کانونهای مرجع بهداشتی مبنی بر بیماریزا بودن مواد غذائی ناسالم نیز بر این نگرانیهای بحق و احساس عدم ایمنی مواد غذائی دامن می زند.
احساس امنیت غذائی وقتی حاصل می شود که مردم با کسب اطمینان کامل از نظارت و مراقبت مستمر سازمانهای مربوطه در تمام مراحل تولید و توزیع، از سلامت کامل مواد غذائی عرضه شده در بازار و عدم وجود آلودگیهای میکروبی، انگلی و شیمیائی در آن مطمئن شوند، امّا بررسیها نشان می دهد که با گسترش فنّآوریهای نو، پیچیدگی در تولید مواد غذائی، تنوّع و تکثّر افزودنیها به محصولات برای باصطلاح غنی سازی یا تبلیغات، استفاده از هورمونها و آفتکشها و آنتیبیوتیکها در تولید مواد غذایی ومانند آن، ایمنی غذائی لطمه خورده و بنا به نقل برخی کارشناسان به این علّت انواع ناهنجاریهای مادرزادی، بیماریهای مرتبط با تغذیه و بیماریهای صعب العلاج رشد چشمگیری می یابد. استفاده بیرویه از کودهای شیمیائی فسفاته و نیتراته و فاضلابها در کشاورزی و تغذیه دامها با علوفه آلوده به فلزات سنگین این کودها و فاضلابها نیز موجب شده است که آلودگی مواد غذائی از مزرعه شروع شود و سپس وقتی این مواد اوّلیه در کارخانجاتی غیراستاندارد و فاقد نظارت بهداشتی فرآوری شوند و در دسترس مردم قرار گیرند، فاجعه بزرگ لطمه به سلامت مردم و تحمیل هزینه های سرسام آور بهداشتی و روانی بر جامعه اتفاق افتد.
اگرچه گفته می شود که بدلیل اهمیّت تامین سلامت مردم، تمام خطوط تولید مواد غذائی، از مزرعه تا مصرف تحت نظر است، امّا همانطور که گفته شد بدلیل گستردگی دامنه تولید و توزیع و مصرف مواد غذائی و نیاز روزمرّه و غیرقابل تاخیر مردم و بعضاً وجود مافیاهائی در این کار، قرائن و شواهد محکمی وجود دارد که کمبود نظارت و مراقبت بر بخش اعظم مهمترین و حسّاسترین چرخه تولید و مصرف یعنی مواد غذائی را ثابت می کند و یکی از این شواهد هشدارهای گاه بگاهی است که در آغاز به آن اشاره شد.
این شواهد نشان می دهد که با وجود تعدّد متولیان ایمنی غذا در سازمانهای مختلف، تنها اداره نظارت بر مواد غذایی، بهداشتی و آرایشی وزارت بهداشت در زیرمجموعه معاونت غذا و داروست که وظیفه خطیر نظارت بر مواد غذائی تولید شده صنعتی را به عنوان بخشی از وظایف خود به عهده دارد و این در حالی است که نظارت بر سلامت مزارع و دامداریهای غیرصنعتی و مانند محل تردید و ابهام است و احتمال تامین بخش اعظم غذای مصرفی مردم از منابعی خارج از نظارت اداره نظارت وزارت بهداشت همچنان موجب نگرانی عمومی است.
موسوی زاده
1401/9/13
برچسب ها : تولید و توزیع مواد غذائی مواد غذائی اقلام بهداشتی
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند