شماره خبر : 16843
منتشر شده در مورخ : ۲۹ دی ۱۴۰۱
ساعت : 11:9
هوای پاک، حقوق عامّه و نقش مردم!

هوای پاک، حقوق عامّه و نقش مردم!

                                 
در سرمقاله روز گذشته از حقوق عامه و ضرورت عاجل احیاء آن سخن گفتیم و امروز از یکی از مهمترین حقوق عمومی یعنی هوای پاک خواهیم گفت که بدلیل افزایش بسیار خطرناک آلودگی هوا در تهران و شش کلانشهر عمده کشور و لطمه به این حق عمومی، در سال 74 این روز یعنی 29 دی ماه به نام "روز هوای پاک" نامگذاری شد تا حساسیت ملّی  نسبت به این تهدید برانگیخته شود و از آنجا که بدون همکاری عمومی مقابله با این تهدید میسّر نیست، اراده و عزمی ملّی جهت مشارکت در این جهاد بوجود آید همچنانکه شعار امسال روز هوای پاک نیز،" تحقق هوای پاک، حقوق عامه، اراده ملی" است.
تمّدن جدید که نه بر مبنای مصالح همه جانبه جامعه جهانی، بلکه عمدتاً در جهت تأمین هر چه بیشتر منافع گروهی سرمایه دار حریص و طمّاع شکل گرفته است، در کنار رفاه ظاهری و گول زننده ای که ایجاد کرده، باعث بروز عوارض خسارت بار و آسیبهای جبران ناپذیر نیز شده است. یکی از این آسیبها، آلودگی هوا است که نه تنها شهرها و کشورهای صنعتی عامل آلودگی را بکام خود فروبرده، بلکه آثارسوء آن بتدریج سایر نقاط جهان را نیز در بر می گیرد و از آسیب آن خشکی و دریا و فضا، وانسان و حیوان و گیاه در امان نخواهند ماند. اگرچه طبیعت نیز موجب آلودگی هوا می شود امّا انسانها با مصرف سوخت در نیروگاههای تولید برق و در خودروها ، اصلی ترین عامل آلودگی هوا شناخته می شوند و طبیعی است که کشورهای صنعتی و صاحبان کارخانجات بزرگ که تنها به منافع خود می اندیشند در آلوده سازی هوا بیشترین نقش را دارند.
با بالاگرفتن بحران آلودگی هوا در کشورما در سال 1374و بمنظور ایجاد حساسیت در بین مردم، ستاد اجرائی کاهش آلودگی هوا ، روزی را به نام روز ملّی هوای پاک و هفته منتهی به آن را هفته هوای پاک نامید تا ضمن طرح موضوع و تشریح خظرات هوای آلوده و اهمیت هوای سالم، مردم و نهادهای ذیربط و مؤثّر را به مشارکت در کاهش آلودگی و تأمین سلامت هوا و انجام اقدامات پیشگیرانه دعوت کند. وقتی همگان بدانند که آلودگی هوا سالانه جان دهها هزارنفر را گرفته و موجب افزایش اختلالات ذهنی و ژنتیکی، تنش‌های عصبی، حمله قلبی، سرطان و کاهش عمر نسبت به گذشته می شود و باران‌های اسیدی ناشی از آلودگی هوا به مسموم شدن آب‌های زیرزمینی و تخریب جنگل‌ها و فرسایش بناهای تاریخی منجر می‌گردد و سهم سرانه هر نفر به‌هنگام استفاده از وسیله نقلیه شخصی ۱۴ برابر بیشتر از زمانی است که از وسیله نقلیه عمومی استفاده می‌کند و… و… ، درخواهند یافت که هریک می‌توانند و باید در مقابله با این شرایط و کاهش آلودگی هوا و حفاظت از محیط زیست و سالم نگه داشتن آن برای خود و فرزندانشان به عنوان یکی از مهمترین حقوق عامّه مؤثّر باشند و با بالا رفتن آگاهی مردم دیگر کشورها می توان امیدوار بود که عزمی جهانی برای این کار به وجود آید و مردم با بهینه‌سازی مصرف به‌ویژه در مصارفی که به آلودگی محیط زیست منتهی می‌شود و نیز مقابله با اشخاص و عوامل آسیب‌رسان به سلامت محیط زیست، نقش انسانی خود را در حفاظت از کره زمین و حفظ این هدیه و امانت الهی برای آیندگان ایفا کنند. ان شاء ... .
موسوی زاده
 

 

برچسب ها : هوای پاک آلودی هوا تنش‌هاي عصبي