کشف محل تخمگذاری ۱۰۰۰ کیلومتری دایناسورها در هند
یکی از بزرگترین مجموعه فسیلهای تخم دایناسورها در محدودهای به امتداد ۱۰۰۰ کیلومتر در هند کشف شد.
در مطالعهای که به تازگی توسط دانشگاه دهلی انجام شده، ۹۲ لانه فسیلی از برخی از عظیمترین دایناسورهای هند، یعنی خانواده تیتانوسورها کشف شده است.
بر اساس یک بیانیه مطبوعاتی که امروز منتشر شد، کشف بیش از ۲۵۰ تخم دایناسور حفظ شده اطلاعات دقیقی در مورد زندگی تیتانوسورها در شبه قاره هند به دانشمندان ارائه میدهد.
تیتانوسور (titanosaur) نام یک بالاخانواده از بزرگمنخران (ماکروناریا) است. تیتانوسور دایناسوری با گردن و دُم دراز بوده که روی چهار پا حرکت میکرده و حدود ۹۰ میلیون سال قبل در دوران کرتاسه میزیسته است. وزن این دایناسور علفخوار حدود ۱۵۰ تن و طول این جانور حدود ۴۰ الی ۴۵ متر بوده است.
به خوبی شناخته شده است که استخوانها و تخم دایناسورها از دوره کرتاسه پسین (۱۰۰.۵ میلیون سال پیش تا ۶۶ میلیون سال پیش) در گروهی از سنگها به نام «سازند لامتا» (Lameta Formation) در دره نارمادا در مرکز هند وجود دارد.
نویسندگان این پژوهش جدید، ۶ گونه مختلف تخم دایناسور را شناسایی کردهاند که نشاندهنده تنوع بیشتری از تیتانوسورها نسبت به آنچه قبلاً برای این منطقه شناخته شده بود، است.
این گروه از چیدمان لانهها دریافتند که این دایناسورها تخمهای خود را در گودالهای کم عمق و مشابه با تمساحهای امروزی دفن میکردهاند.
برخی از بررسیها روی این تخمها مانند مورد نادر یک تخم با دو پوسته نشان میدهد که تیتانوسورها دارای فیزیولوژی تولید مثلی مشابه پرندگان بودهاند و ممکن است همان طور که در پرندگان امروزی دیده میشود، تخمهای خود را به صورت متوالی گذاشته باشند.
در حالی که هنوز تعیین جزئیات رفتارهای تولید مثلی دایناسورها محل بحث است، این لانههای فسیلی که درست متعلق به قبل از پایان دوره دایناسورها هستند، دانشمندان را یک قدم به آن نزدیکتر میکنند.
هارشا دیمان، نویسنده اصلی این پژوهش، گفت: تحقیق ما وجود لانههای تخمگذاری گسترده از دایناسورهای تیتانوسور در منطقه مورد مطالعه را نشان داده است و بینشهای جدیدی را در مورد شرایط حفظ لانه و استراتژیهای تولید مثل این دایناسورها درست قبل از انقراض ارائه میدهد.
گانتوپالی ویآر، سرپرست این گروه پژوهشی نیز میگوید: این لانههای تخمگذاری دایناسورها از شرق به غرب در گسترهای حدود ۱۰۰۰ کیلومتری را در مرکز هند پوشش میدهند که یکی از بزرگترین محلهای تخمگذاری دایناسورها در جهان است.
این پژوهش در مجله PLOS ONE منتشر شده است.
منبع: ساینس دیلی
باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی فناوریبرچسب ها : دایناسور فسیل هند
- اتمام اعتباربخشی جدید بیمارستانها تا پایان آذرماه/ تعیین تکلیف وضعیت ۳۰۰ بیمارستان
- رئیس پلیس راهور فراجا اعلام کرد: برقراری ارتباط برخط پلیس با بیمهها برای کروکیهای الکترونیک/ دیگر کروکی کاغذی نداریم
- نحوه پرداخت حقوق کارگران معادن تغییر میکند
- معاون مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت: بیماریهای قلبی عروقی قابل پیشگیری هستند
- عضو هیات رییسه مجلس: ۱۶ میلیارد دلار برای یارانه کالاهای اساسی هزینه شد
- اعلام مسیرهای راهپیمایی یوم الله ۱۳ آبان در خوزستان
- سرویس دهی به دانش آموزان استثنائی در مناطق محروم اهواز در صورت جذب اعتبار تعداد سرویس ها افزایش می یابد
- نشست خبری هفته بسیج دانش آموزی در اهواز برگزار شد : با حضور مسئولین سپاه ولی عصر (عج) خوزستان و اصحاب رسانه