شماره خبر : 26525
منتشر شده در مورخ : ۲۳ مهر ۱۴۰۲
ساعت : 19:5
نابینایان؛ یکی از گنجینه های پر ارزش جامعه!

نابینایان؛ یکی از گنجینه های پر ارزش جامعه!

                               
بیست و سوم مهر ماه روز جهانی ایمنی نابینایان یا روز عصای سفید است. روزی به نام بخشی از معلولان که علیرغم معلولیت از توانائیهای بیشماری برای مشارکت در امور اجتماعی برخوردارند.
معلولیت یکی از مشکلات روزافزون جامعه جهانی است و اگرچه بعضی از معلولیتها ظاهراً ارثی و ژنتیکی بنظر می رسد لیکن عامل اصلی معلولیت رو به گسترش در جهان را باید در سبک زندگی و عدم رعایت دستورات الهی در زاد و ولد و بویژه زیاده خواهی جهان خواران غربی که برای تأمین منافع خود جهان را بخاک و خون می کشند، جستجو کرد.  آمارهای بین‌المللی نشان می‌دهد از هر ده نفر در جهان یک نفر با نوعی معلولیّت مواجه است و بیش از 800 میلیون نفر نفر معلول و ناتوان در سراسر جهان وجود دارد که بیش از 250 میلیون نفر از آنان را کم بینایان و نابینایان تشکیل می دهند، معلولانی که در صورت فراهم شدن امکانات می توانند در تمام عرصه ها مشارکت فعّال داشته باشند و از توانائیهای خود جامعه را بهره مند سازند و لذا فراهم کردن امکانات رشد و تأمین سلامت آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بهمین دلیل نیز  توجه به نیازها و ایمنى نابینایان و رعایت حقوق اجتماعى آنان همواره مورد توجّه مردم خیر اندیش و مجامع بین المللى بوده است، همچنانکه در سال 1329،"سازمان آموزشى ، علمى و فرهنگى ملل متحد" (یونسکو) و شوراى جهانى نابینایان در جلسه اى مشترک ، قانون "عصاى سفید" را بتصویب رسانده و روز 23 مهرماه را "روز جهانى عصاى سفید"یا"روز جهانى ایمنى نابینایان "اعلام کردند.  
برطبق قانون عصای سفید، نابینایان حق دارند از کلیّه امکانات رفاهی عمومی استفاده کنند و ایجاد محدودیّت برای آنان در این مورد جرم شناخته می شود، رانندگان موظّف به رعایت کامل نابینایان در هنگام عبور و مرورند، دولتها باید وسایل آموزش، پیشرفت و اشتغال نابینایان را فراهم کنند، مسئولین باید ضمن برگزاری روز بزرگداشت نابینایان و قانون عصای سفید در این روز، همگان را بر رفتار معقولانه با نابینایان تشویق کنند، شهرداریها باید تسهیلات لازم برای تردّد آسان و بی خطر نابینایان را در شهرها فراهم آورند، کارفرمایان، مهندسین مشاور و سایر دست اندرکاران احداث ساختمانها در اقدامات خود باید رفاه نابینایان را در نظر گیرند. که البته براساس شواهد فراوان مفاد این قانون و حقوق این قشر در بسیاری از کشورها کمتر رعایت می شود.
از حدود 250 میلیون نفر کم بینایان و نابینایان جهان، 500 هزار نفر در ایران زندگی می کنند که گویا نتها نصف آنان شناسائی شده و در سازمان بهزیستی دارای پرونده اند. در استان خوزستان حدود 15 هزار نفر نابینا و کم بینا شناسائی شده اند که برخی از آنان توانسته اند در حوزه های علمی، هنری، ورزشی و دیگر حوزه ها برای استان و کشور افتخار آفرین باشند. از آنجا که هم قوانین و مقرّرات فراوانی در تأکید بر رعایت حقوق نابینایان و کم بینایان وجود دارد و هم بسیاری از افراد این قشر با فراهم شدن شرایط توانسته اند توانائیهای بالای خود را در اکثر فعالیتهای اجتماعی نشان دهند لذا ضروری است که جهت احقاق حقوق آنان و بهره مندسازی جامعه از این ذخائر بعضاً کم نظیر، تمام دستگاههای ذیربط نسبت به ادای تکالیف قانونی و انسانی خود در این مورد قیام کنند و دستگاهها نظارتی با جدیت بیشتری این موضوع را پیگیری نمایند.
موسوی زاده

 

برچسب ها : نابینایان عصای سفید يونسكو