شماره خبر : 26817
منتشر شده در مورخ : ۶ آبان ۱۴۰۲
ساعت : 8:30
خوزستان مهد صلح و سازش در کشور!

خوزستان مهد صلح و سازش در کشور!

                                
براساس گزارش رئیس مرکز توسعه حل اختلاف دادگستری خوزستان، استان ما با ختم بیش از 17 هزار پرونده قضائی به صلح و سازش در شش ماه اوّل سال، مقام نخست کشور را در برقراری سازش کسب کرده و به عنوان مهد صلح و سازش در سطح ملّی معرفی شده است. 
براساس آموزه های دین مبین اسلام، اصلاح ذات البین یا سازش بین اصحاب دعوی از بهترین حسنات بوده و پاداش اخروی فراوان دارد، لذا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در جهت توسعه مشارکتهای مردمی و برداشتن بار سنگین پرونده هائی که امکان صلح و سازش در آنها قابل پیش بینی است، سیاست سازش محوری بجای سیاست حکم محوری مبنای کار قرار گرفت و در دهه 70 شورای حل اختلاف تأسیس و رسیدگی به اختلافات محلّی و حل وفصل اموری که ماهیت قضایی ندارد و یا ماهیت قضایی آن از پیچیدگی کمتری برخوردار است به این شورا واگذار ‌گردید. کاهش مراجعه مردم به محاکم قضایی رفع اختلافات محلی، حل و فصل اموری که ماهیت قضایی ندارد یا از ماهیت قضایی کمتری بر خوردار است، جلوگیری از طولانی شدن رسیدگی به پرونده‌ها، کاهش هزینه‌های اصحاب دعاوی، رفع خصومت و پیچیده نبودن تشریفات آیین دادرسی و ... از جمله ویژگی دادرسی شورای حل اختلاف است. از دیگر ویژگیهای شورای حل اختلاف این است که اگر قاضی هنگام رسیدگی به پرونده‌های حقوقی تابع الزام قانونی است و در چارچوب آن اقدام می‌کند اما در این شورا زمینه صلح و سازش به هر کیفیتی برقرار می‌شود و در نتیجه اختیار عمل این شوراها را افزایش می‌دهد و لذا کارکرد در این بخش هنری، مهارتی و حرفه‌ای بوده و ازنظر ظرفیت‌های شخصی و رفتاری از چنان قابلیتی برخوردار است که هنگامی وارد منازعه می‌شود، با مهارت آن را به پایان می‌رساند.
قانون شوراهای حل اختلاف که در بعضی از موارد اختیارات آن‌ها از دادگاه بیشتر است به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان رسیده که نشان از صلاحیت بالای این نهاد مردمی است و همین مسأله سرعت عمل را در این شوراها بالا برده و بسیاری از اصحاب دعوی با کمال میل ارجاع پرونده خود را به شورا می پذیرند و در عوض محاکم دیگر دادگستری نیز با کاهش پرونده های ارجاعی می توانند با دقت بیشتر و فرسایش کمتر به پرونده ها رسیدگی کرده و با جلوگیری از طولانی شدن دادرسی ها رضایتمندی بیشتری برای مردم فراهم آورند.
هم اکنون نهادهای صلح‌وسازش در قالب شوراهای حل اختلاف در سراسر کشور مشغول فعالیت هستند و بخشی از اختلاف‌های مردم در این بخش مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. و آراء صادره از سوی این شوراها همچون آراء صادره از سوی دیگر محاکم دادگستری لازم الاجرا بوده و با ضمانت اجرای کافی به اجرا در می آیند و بهمین دلیل است که از تمامی استانهای کشور نیز همچون گزارش دادگستری خوزستان در مورد ختم هزاران پرونده قضائی به صلح و سازش، دریافت می شود و همانطور که در صدر مقاله آمده است در نیمه نخست امسال، استان خوزستان توانسته است مقام اوّل را در برقراری سازش بین صاحبان دعوی از آن خود کند که در دستیابی به این افتخار علاوه بر شوراهای حل، بعضی تشکلهای مردمی دیگر و از جمله بزرگان طوایف و سایر مراجع مورد احترام مردم نیز سهیم بوده اند. 
این توفیق مسرّت بخش را به عموم مردم و دست اندرکاران صلح و ساش تبریک می گوئیم .الحمد ... .
موسوی زاده
 

 

برچسب ها : خوزستان دادگستری خوزستان شوراهای حل اختلاف