کتاب و کتابخوانی دو شاخص توسعه بشرطها و شروطها!
امروز 24 آبان ماه روز ملّی کتاب و کتاب خوانی است و از روز گذشته هفته ملّی کتاب در کشور آغاز شده که تا 30 آبان ادامه خواهد داشت و علاوه بر تهران، استانهای دیگر کشور نیز با مسئولیت مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، هفته کتاب با صدها برنامه متنوّع جهت تشویق مردم به کتابخوانی برگزار می شود، همچنانکه در استان خوزستان به این مناسبت 1275 برنامه در سطح 161 کتابخانه استان از 20 آبان برنامه ریزی شده است.
روز جهانی کتاب، ۴ اردیبهشت ماه است و همه ساله در ایران و سایر کشورها در این روز مراسمی برای تجلیل از مؤلّفان و ناشرین برگزار می شود، امّا علاوه برآن و به جهت اهمیت موضوع کتاب، از سال ۷۲، با توصیه امام خامنه ای؛ رهبر فرزانه انقلاب، روز ۲۴ آبان ماه به عنوان روز ملّی کتاب و کتابخوانی نامگذاری شد تا اهدافی چون تقویت بنیه فرهنگی کشور، تشویق و ترغیب مردم بویژه جوانان و نوجوانان به مطالعه، تقویت روحیه و نشاط در میان تولید کنندگان کتاب، کمک به حل مشکلات و تنگناهای تولید و توزیع کتاب، تجهیز و گسترش کتابخانه های عمومی، کانونهای فرهنگی مساجد و مدارس و مانند آن محقّق گردد. در سالهای بعد مقرر شد در هفته کتاب علاوه بر تعیین شعار سال، از بین شهرهای داوطلب کشورمان، پایتخت کتاب ایران نیز براساس معیارهائی انتخاب شود، که در سال اوّل اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شد و امسال شهر سمنان به این عنوان دست یافته است. قابل ذکر است که امسال سی و یکمین دوره هفته کتاب در حالی برگزار می شود که برخلاف سالهای اوّل، که عمده فعالیتها در تهران متمرکز شده بود، ستادهای کتاب در استانها نیز تشکیل شده و بیشتر استانها در این رویداد مهم فرهنگی فعّالانه شرکت می کنند و با برگزاری نمایشگاه ها و اجرای برنامه های متنوّع، درحدّ خود اهداف مورد نظر را تعقیب می کنند.
کتاب، پایدارترین و سالم ترین محصول فرهنگی است و سرچشمه علوم و معارف انسانی و نتیجه اندیشه ها و تجربه های اهل دانش و معرفت است. کتاب آیینه ای است که بخش اعظم ره آورد تمدنهای ماندگار تاریخ را به نمایش می گذارد و کتابخوانی مقدمه ورود آگاهانه شخص در فعّالیتهای اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی است. مطالعه کتاب، انسان را قادر به مشارکت درتعیین سرنوشت خود وجامعه می کند. قوه ی ابتکار و خلاقیت، روحیه ی آزادیخواهی و بزرگ منشی و توانائی تشخیص حق و باطل را افزایش می دهد و اگر ارزش کتاب در جامعه ای رو به کاستی نهاد، بدون شک انتقال میراث فکری و فرهنگی از یک نسل به نسل دیگر با مشکل مواجه خواهد شد و از تحرّک فرهنگ و تمدن آن جامعه کاسته خواهد شد. بهمین جهت است که میزان نشر کتاب و سرانه مطالعه به عنوان یکی از عوامل و معیارهای توسعه انسانی کشورها مورد تأیید قرار گرفته است که البته ناگفته پیداست آنچه در این ارتباط مطلوب می باشد مطالعهِ کتابهای مفید است که به رشد علمی و اخلاقی انسان کمک کند و گرنه مطالعه کتابهای غیرمفید که بویژه در کشورهای غربی بوفور یافت شده و مطالعه می شود و جزء سرانه افتخار آمیز مطالعه نیز مطرح می گردد می تواند به تربیت شهروندانی همچون جلادان رژیمهای امریکا و اشغالگران قدس منجر شود که هیچ حدی برای جنایات خود برعلیه مظلومان نمی شناسند.
موسوی زاده
برچسب ها : کتاب و کتابخوانی 24 آبان ماه روز ملّی کتاب و کتاب خوانی هفته ملّی کتاب