شماره خبر : 27866
منتشر شده در مورخ : ۱۱ آذر ۱۴۰۲
ساعت : 21:46
میرزا کوچک خان و پیشگامی در تشکیل نظام اسلامی!

میرزا کوچک خان و پیشگامی در تشکیل نظام اسلامی!

                               
 
11 آذر سالروز شهادت مظلومانه میرزا کوچک خان جنگلی، رهبر نهضت اسلامی جنگل، فرصت مناسبی است تا با معرفی بیشتر این روحانی آزاده و نهضت او، که یکی از حلقه های زنجیره انقلاب اسلامی ایران را تشکیل می دهد، ضمن الگوگیری از این اسوه صبر و مقاومت و عبرت آموزی از این نهضت اسلامی، بخشی از سرمایه گذاریهای ارزشمند تاریخی ملّت ایران برای به ثمر رساندن انقلاب اسلامی در بهمن 57 نیز معرّفی شود.
بازخوانی تاریخ نهضت‌های عدالتخواهانه در ایران، نشان می دهد که تقریباً تمامی این نهضت ها ریشه مذهبی دارند و مردم ایران تنها با نهضتهایی همراهی صمیمانه داشته و در صحنه حرکتهائی حضور می‌یافته‌اند که فرماندهی آنها با روحانیت و رهبران مذهبی بوده است. انبوه این نهضتهای ارزشمند اگرچه غالبا به پیروزی قطعی و ممتدی دست نیافتند، امّا مجموعاً پشتوانه معنوی و تجربی گران‌سنگی را جهت پیروزی کامل آخرین حلقه این زنجیره یعنی انقلاب اسلامی ملت ایران به رهبری امام خمینی رحمت ... علیه فراهم آوردند.
مطالعه نهضت جنگل به رهبری میرزا یونس گیلانی، معروف به میرزا کوچک خان، که قبل از ورود در رده مجاهدان، به عنوان طلبه‌ای گیلانی در یکی از مدارس علمیه تهران به تحصیل علوم دینی مشغول بود، و تعمّق در داستان حیرت‌آور طلوع و غروب این نهضت 7 ساله، به دلیل نزدیکی زمانی و بعضی تشابهات با انقلاب اسلامی ایران، بسیار آموزنده و عبرت‌‌آفرین است. میرزا کوچک خان که در آغاز نهضت مشروطیت با رها کردن مدرسه و بر مبنای اعتقادات اسلامی به میدان مبارزه با استبداد و استعمار وارد شده و در فتح قزوین و تهران بدست مشروطه‌خواهان، فداکاریهای چشمگیر نشان داده بود، با مشاهده غصب و انحراف مشروطیت توسط غرب‌زدگان و سرسپردگان قدرتهای بیگانه و گرفتار شدن دوباره و سخت تر مردم به خودکامگی‌های مستبدّین مشروطه‌نما و مشروطه‌چی‌های استبداد بنیانِ ضدِّمذهب، همانند بسیاری از مشروطه‌خواهان مسلمان به فکر نجات مملکت از سلطه بیگانگان و بیگانه‌پرستان حاکم بر کشور افتاد. میرزا در سال 1294 یعنی در زمانی که دولت مشروطه طی معاهده ای به تقسیم ایران بین روس و انگلیس رضایت داده و گیلان در اشغال روسها بود، به زادگاهش گیلان رفت و به کمک مردم، هیئت مجاهدین اتّحاد اسلام را تشکیل داد و با استفاده از موقعیت جنگلی منطقه و مبارزه با نیروهای حکومتی، توانست گیلان را آزاد و در رشت حکومت تشکیل دهد و با وجود قحطی در سراسر کشور، این منطقه را به خوبی اداره کند.

امّا سهل گیری میرزا در جذب افراد غیرمذهبی و غربزده و کمونیست‌های مدعی دفاع از حقوق محرومین و خیانت‌های مکرر این گروه، موجب گردید که از سوی دولت مرکزی، نیروهای انگلیسی و کمونیست‌های وابسته به روسیه که با انقلابی نشان دادن خود، در نهضت جنگل نفوذ کرده بودند، بر این نهضت رو به رشد ضربات پی در پی وارد شود و میرزا بسیاری از نیروهای مؤمن خود را از دست داده و به عقب نشینی موقت از منطقه ناچار گردد و با گرفتار شدن در کولاک برف و سرمای طاقت فرسا در 11 آذر ماه 1300 شهید و با شهادت او پرونده این نهضت مذهبی – مردمی جنگل نیز بسته شود.
موسوی زاده  


 
 

 

برچسب ها : میرزا کوچک خان جنگلی نظام اسلامی شهادت