تهدید خشکسالی در استان، جدّی گرفته شود!
برخلاف پیش بینی هواشناسی نه تنها امسال پائیز پر بارشی در کشور مشاهده نشد بلکه گفته می شود که میزان بارشها در پائیز امسال نسبت به سال گذشته20 درصد هم کاهش داشته است و اگرچه استان خوزستان از نظر ذخائر آبی در حال حاضر تا حدودی وضعیتی مناسب دارد لیکن همگی قرائن و شواهد نشان می دهد که بهر حال نباید احتمال خشکسالی را نادیده گرفت و لازم است برای عبور کم تنش استان از خشکسالی تدابیرات لازم صورت گیرد.
از جمله ویژگی های استان خوزستان این است که هم در ترسالیº بدلیل طغیان رودخانه ها و جاری شدن سیل و هم در خشکسالیº براثر لطماتی که به کشاورزی و بسیاری از فعالیتهای نیازمند آب وارد می شود، با مشکل روبرو است. با اینهمه آنچه واقعیت دارد کثرت دوره های خشکسالی در این استان است که با وجود کشاورزان سخت کوش، زمینهای مرغوب کشاورزی و استعداد بهره برداری چهار فصل از بخش عمده ای از این زمینها، به دلیل خشکسالیهای پیاپی از یک طرف و عدم بهره برداری بهینه از آب از طرف دیگر، غالباً فرصت استفاده از این مزیتهای ارزشمند استان از دست می رود، در حالیکه پدیده خشکسالی را نیز مانند هر حادثه طبیعی دیگر می توان شناخت و مدیریت کرد و با تدبیر و بهره گیری از روش های علمی و توانائیهای فکری که خداوند به بشر ارزانی کرده، خطرات و زیان های آن را کاهش داد. ضمن امید به رحمت الهی برای نزول بارانهای کافی و تᅢمین حداکثری نیاز مردم به نزولات آسمانی، در مرحله اوّل همانطور که گفته شد، باید احتمال کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی را دراستان جدّی گرفت و تدابیر لازم جهت مقابله با آن صورت داد، اطلاع رسانی در این مورد نیز باید به درستی و بموقع انجام شود و بدون ایجاد دلهره در مردم از آنان برای مشارکت در برنامه های دفاعی دستگاه های ذیربط، همچون اجرای الگوی کشت و حذف کشتهای پرآب بر و مانند آن دعوت بعمل آید و همزمان برای تدوین و اجرای طرح هائی همچون اصلاح شیوه آبیاری در بخش کشاورزی که مصرف کننده بیش از 90 درصد آب کشور است، و ذخیره سازی بیشتر و بهتر نزولات آسمانی و آب های جاری که می تواند عوارض و خسارات ناشی از خشکسالی ها را کاهش دهد،اقدامات لازم انجام شود. تجربه خشکسالیهای سالهای اخیر نشان داد که اولاً در کشور برای تامین آب کشاورزی از طریق شبکه های آبیاری، هنوز می توان کارهای زیادی انجام داد و ثانیا علیرغم اعتقاد همگانی بر اتلاف بسیار زیاد آب از طریق سیستم های آبیاری موجود که به تبخیر و هدررفت بخش عمده ای از این مایه حیات منجر می شود و برخلاف شعارهائی که بر ضرورت استفاده از شیوه های علمی آبیاری داده شده، تغییر مᅣثّری در شیوه آبیاری صورت نگرفته و لذا ضروری است که برای مقابله با شرایط خشکسالی و با درک عمیق از موقعیت جغرافیائی استان، و به جبران فرصتهای ازدسترفته، برای ایجاد مصونیت در مقابل این پدیده، طرح هائی همچون ایجاد شبکه های آبیاری تحت فشار و قطره ای، آبخیزداری و مانندآن بدون تعلّل اجرا گردد.
استفاده صحیح از ابزارهای پیشرفته علمی در پیش بینی آب و هوا، مدیریت صحیح نزولات آسمانی و ذخائر پشت سدها و جلوگیری از هدر رفتن آب نیز در تبدیل این تهدید آسیب رسان به فرصت اصلاح فرهنگ آبیاری و بهره برداری بهینه از آب اثرگذار خواهد بود. ان شاء ... ..
موسوی زاده
1402/10/14
برچسب ها : خشكسالی خوزستان پائیز
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- سخنگوی اتحادیه اروپا: امیدواریم دیپلماسی هستهای با ایران بهزودی احیا شود
- توییت جدید رهبر انقلاب به زبان عبری:تمام سران باندتروریستی صهیونیستی باید محاکمه شوند
- مرکل خواستار گفتوگوی اوکراین و کشورهای غربی با روسیه شد
- مقام روسی : توافقنامه همکاری راهبردی روسیه و ایران حوزه دفاعی و امنیتی را نیز شامل می شود
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند