شماره خبر : 32003
منتشر شده در مورخ : ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
ساعت : 14:10
خوزستان، ‌زیستگاه‌ بیش از ۳۰۰ گونه پرنده مهاجر و بومی/ شمارش سالانه بیش از ۱۲۰ هزار پرنده مهاجر

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان عنوان کرد:

خوزستان، ‌زیستگاه‌ بیش از ۳۰۰ گونه پرنده مهاجر و بومی/ شمارش سالانه بیش از ۱۲۰ هزار پرنده مهاجر

 

پرندگان مهاجر عمده پرندگان موجود در استان خوزستان را تشکیل می‌دهند که به صورت دو گروه عمده مهاجران زمستان‌گذران و مهاجران تابستانه وارد استان می‌شوند، برخی از این گونه‌ها در فهرست‌های حفاظتی سازمان‌های بین‌المللی و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان با عنوان‌های «در خطر انقراض»، «آسیب‌پذیر» و « حمایت‌شده » جای می‌گیرند.

داود میرشکار مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان امروز (۲۳ اردیبهشت‌ماه) در بازدید از زیستگاه جوجه‌آوری فلامینگوها در تالاب بین‌المللی شادگان که به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر (دومین شنبه ماه می) انجام شد، در خصوص پرندگان مهاجر استان خوزستان، اظهار کرد: خوزستان مأمن و مأوای بیش از ۳۰۰ گونه پرنده که به صورت بومی و مهاجر در استان است.

به گزارش ایسنا، وی افزود: پرندگان مهاجر عمده پرندگان موجود در استان خوزستان را تشکیل می‌دهند که به صورت دو گروه عمده مهاجران زمستان‌گذران و مهاجران تابستانه وارد استان می‌شوند.

گونه‌های پرندگان مهاجر زمستان‌گذران

میرشکار در خصوص گونه‌های پرندگان مهاجر زمستان‌گذران گفت: همه ساله از اوایل پاییز این گونه پرندگان از مناطق شمالی ایران و همسایگان شمالی به منظور سپری کردن بخشی از فرایند زیستی خود وارد استان خوزستان می‌شوند. این گونه‌ها با توجه به سرمای طاقت فرسای مناطق شمالی، زیستگاه‌های استان خوزستان را مطلوب و مناسب تشخیص می‌دهند و زیستگاه‌های خوزستان پذیرای آن‌ها هستند. در بین این پرندگان انواع غازها، مرغابی‌ها، قوها، حواصیل‌ها، آبچلیک‌ها، پاشلک‌ها و عمده پرندگان آبزی و کنارآبزی را می‌توان مشاهده کرد.

شمارش سالانه بیش از ۱۲۰ هزار پرنده در زیستگاه‌های خوزستان

وی در خصوص گونه‌های در خطر انقراض نیز افزود: برخی از این گونه‌ها در فهرست‌های حفاظتی سازمان‌های بین‌المللی و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان با عنوان‌های «در خطر انقراض»، «آسیب‌پذیر» و « حمایت‌شده » جای می‌گیرند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: گونه‌های در خطر انقراض پرندگان استان خوزستان، ۱۳ گونه‌ هستند که بین آن‌ها عروس غاز، غاز پیشانی سفید کوچک، اردک سرسفید، اردک تاجدار، اردک مرمری، پلیکان پا خاکستری، گیلانشاه خالدار، غول حواصیل و خروس کولی اجتماعی را می‌توان نام برد.

وی در خصوص سرشماری پرندگان بیان کرد: پرندگان مهاجر زمستان‌گذران همه ساله و همزمان با کشورهای دیگر مورد سرشماری قرار می‌گیرند. در استان خوزستان در چند سال اخیر سالانه بیش از ۱۲۰ هزار پرنده شمارش می‌شود.

مهاجرت تابستانه پرندگان

میرشکار گفت: دیگر گروه پرندگان مهاجر استان خوزستان، مهاجر تابستانه هستند. گونه‌های مهاجر تابستان عمدتاً به منظور جوجه‌آوری، زیستگاه‌های استان را مناسب تشخیص می‌دهند و از مناطق شرقی و غربی وارد استان خوزستان می‌شوند که بین آن‌ها می‌توان پرندگان وابسته به مناطق تالابی و دریایی و پرندگان وابسته به مناطق جنگلی شرق و شمال استان و حاشیه رودخانه های دز و کرخه را نام برد.

وی افزود: از جمله این پرندگان می‌توان گونه‌های سلیم‌های خرچنگ‌خوار، پرستوهای دریایی، کفچه نوک‌ها، فلامینگوها، کاکایی‌ها، چرخ ریسک‌ها، گنجشک‌های رودخانه‌ای و گلوزرد، میوه‌خورها، لیکوها و غیره را نام برد که به صورت کلنی‌های بزرگ و کوچک زادآوری می‌کنند. برخی از گونه‌های جوجه‌آور استان خوزستان در دهه اخیر شمارش و و با حلقه‌های مخصوص پرندگان علامت‌گذاری شده‌اند.

بزرگترین کلنی جوجه‌آور دنیا در جزایر «خورموسی»

مدیرکل حفاظت محیط زیست گفت: سلیم خرچنگ‌خوار بزرگترین کلنی جوجه‌آور دنیا را در جزایر خورموسی تشکیل داده است و اقدام به زادآوری می‌کند و این امر نشان از ارزش‌های زیستی بالای استان خوزستان دارد.

وی به زیستگاه جوجه‌آوری فلامینگوهای در جنوب تالاب بین‌المللی شادگان اشاره کرد و افزود: این گونه نیز غالباً از سیبری، شرق اروپا و آفریقا به این مکان مهاجرت دارند و هر ساله در راستای حفظ این گونه با ارزش برنامه‌های سرشماری، حلقه گذاری پایش و حفاظت از زیستگاه توسط اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان انجام می‌شود.  

میرشکار گفت: هر ساله همزمان با دومین شنبه ماه می روز پرندگان مهاجر گرامی داشته می‌شود. هدف از این روز، فرهنگ‌سازی و افزایش دانش عمومی است تا مردم هم از زیبایی پرندگان مهاجر لذت ببرند و هم میزبانان خوبی برای این پرندگان باشند.

وی بیان کرد: تاکید اصلی امسال با شعار «از حشرات حفاظت کنیم، از پرندگان حفاظت کنیم» با عنوان بر اهمیت حشرات و حفاظت از آن‌ها است، زیرا حشرات یکی از مهم‌ترین غذاهای پرندگان هستند.

 

برچسب ها : استانی-اجتماعی اخبار اجتماعی - خوزستان پرندگان مهاجر محیط زیست