شماره خبر : 36197
منتشر شده در مورخ : ۲۱ مهر ۱۴۰۳
ساعت : 12:2
۲۲۶ مورد تب دنگی تاکنون شناسایی شده است/ هشدار فراگیری بیماری در ایران

۲۲۶ مورد تب دنگی تاکنون شناسایی شده است/ هشدار فراگیری بیماری در ایران

 

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به شناسایی ۲۲۶ مورد تب دنگی از ابتدای سال تاکنون گفت: کشور ما اکنون کاملا مستعد است که بیماری تب دنگی فراگیر شود و به دیگر افراد نیز منتقل شود.

از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، قباد مرادی افزود: بسیاری از مبتلایان به تب دنگی از کشور‌های مختلف از جمله امارات، پاکستان، عمان و ... بوده است.

وی اظهار داشت: این کشور‌ها آلوده به تب دنگی هستند و تاکنون ۷۶ مبتلا انتقال محلی دارند یعنی کشور ما اکنون کاملا مستعد است که این بیماری فراگیر و به دیگر افراد نیز منتقل شود.

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت به وضعیت بیماری تب دنگی در برخی از شهر‌ها همچون چابهار واقع در استان سیستان و بلوچستان اشاره و خاطرنشان کرد: در شهر چابهار بیش از ۹۰ مورد بیماری تاکنون ثبت شده است.

وی گفت: موارد تب دنگی در استان‌های فارس، هرمزگان، قزوین، گیلان و اصفهان نیز گزارش شده است و ممکن است بخشی از موارد وارده باشد.

خطر انتقال محلی تب دنگی در خطه‌های شمالی و جنوبی کشور

مرادی، نگرانی‌ها در خصوص شیوع بیماری دنگی در خطه‌های شمالی و جنوبی کشور را به دلیل انتقال محلی آن جدی‌تر قلمداد کرد و اظهار داشت: تب دنگی از جمله بیماری‌های نوپدید است و صرفا منحصر به کشور ما نیز نیست و مرگ و میر بالایی ندارد و مرگ و میر آن کمتر از یک درصد است.

۷ میلیون مبتلا به تب دنگی در سراسر جهان

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: تاکنون ۷ میلیون ابتلا به تب دنگی در سرتاسر جهان گزارش شده و اکنون ۱۴۰ کشور دنیا درگیر این بیماری هستند و از این حیث این آمار را ارائه می‌کنم که فقط کشور ما درگیر این بیماری نیست و در کشور ما در بین کشور‌های همسایه، انتقال محلی تب دنگی دیرتر به وقوع پیوست.

لزوم هوشیاری همه دستگاه‌ها در خصوص شیوع و گسترش تب دنگی

مرادی بر لزوم هوشیاری همه دستگاه‌ها در خصوص شیوع و گسترش تب دنگی تاکید و تصریح کرد: مردم و دولت باید فضا‌های مستعد رشد لارو این پشه را از جمله گودال‌های آب، فاضلاب‌های روباز و حتی ظروف گلدان‌ها را پاکسازی کنند.

علائم شایع بیماری تب دنگی

وی یادآور شد: علائم شایع این بیماری تب، بدن درد، کوفتگی و خستگی است و ممکن است در برخی موارد وخیم‌تر شود و به شکل سیستماتیک آنها را درگیر و سبب نارسائی برخی ارگان‌ها شود.

دوران کمون تب دنگی در بیماران

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به دوره کمون تب دنگی در بدن بیمار گفت: از وقتی که بیماری وارد بدن می‌شود تا وقتی که علائم شروع می‌شود بین ۴ تا ۷ روز است و بین ۷ تا ۱۰ بیماری در بدن می‌ماند.

وضعیت قرمز چابهار در تب دنگی

وی تاکید کرد که یکی از نقاط انتقال تب دنگی شهر چابهار بوده و تاکنون نزدیک به ۱۰۰ نفر به این بیماری مبتلا شدند و شاهد انتقال محلی این بیماری هستیم و، چون عامل انتقال همچون بیماری مالاریا، پشه است، تاکنون بیش از ۷۰۰ نقطه از مناطق عامل این بیماری شناسایی شده است.

مرادی خاطرنشان کرد: در مواجهه با این بیماری، شناسایی سریع بیماران و تحت مراقبت و درمان قرار دادن آنها امری ضروری است و نباید بیماران در فضای باز قرار بگیرند چرا که ممکن است بدن آنها توسط پشه گزیده شود و به بدن سایر افراد انتقال یابد.

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: بر اساس اطلاعات واصله، بیماری یابی بسیار وسیعی در چابهار صورت گرفته است و تا شعاع ۵۰۰ متری محل زندگی فرد بیمار را به وسیله مه باشی ترکیبی از سم و گازوئیل پاکسازی می‌کنند و اطرافیان فرد بیمار نیز مورد بررسی قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: تاکنون آموزش‌های اختصاصی برای مردم و برای مدیران و مسئولین در منطقه چابهار داده شده و مدیرکل آموزش و بهداشت وزارت بهداشت نیز چهارمین بازدید خود را از منطقه چابهار انجام داده است تا موارد را از نزدیک بررسی کند.

مرادی تصریح کرد: یکسری آموزش‌های عمومی از جمله اینکه چگونه لباس بپوشند و آب‌های راکد را چگونه پاکسازی کنند و چگونه پشه بند ببندند نیز به مردم داده شده است.

بیماری تب دانگ یا دِنگی یک بیمار ویروسی است که از گزش پشه آئدس ایجاد می‌شود. به شرطی که این پشه قبلا فردی را که ویروس این بیماری را داشته نیش زده باشد و بر اثر گزش افراد، ویروس این بیماری را به فرد دیگر منتقل کند. در غیر این صورت گزش این پشه به تنهایی خطری ندارد.

یکی از مهمترین علائم این بیماری تب شدید است به همین علت به این بیماری تب استخوان شکن هم می‌گویند. این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر و استوایی دیده می‌شود، اما انتقال پشه آئدس به کشور‌های دیگر باعث گسترش این بیماری به بیش از ۱۱۰ کشور در دنیا از جمله در اروپا شده است. تب، سردرد، کمردرد، درد در پشت چشم، جوش و حساسیت‌های پوستی و در مواردی خونریزی به خصوص از لثه از جمله علائم اصلی این بیماری است، اما گاهی اشتراک علائم آن با برخی بیماری‌های تنفسی مثل کرونا و آنفلوانزا کار شناسایی آن را سخت می‌کند.

بیماری تب دنگ درمان اختصاصی ندارد، اما علائم آن تا حدود ۱۴ روز بعد از گزش پشه آئدس در صورتی که ناقل ویروس این بیماری باشد در فرد بروز می‌کند، اما در بیش از ۸۰ درصد موارد علائم بسیار خفیف و در مواردی بدون علامت است.

میزان مرگ و میر این بیماری نیز حدود ۲.۵ درصد است، اما گسترش این بیماری از طریق تخمگذاری پشه آئدس می‌تواند سلامت مردم را به خطر بیندازد و در مواردی مرگ آور باشد؛ بنابراین مهمترین راه برای کنترل این بیماری جلوگیری از تخمگذاری پشه آئدس است، پشه‌ای که در آب‌های کوچک راکد مثل ظرف گلدان‌ها یا در داخل تایر خودرو‌ها تخمگذاری می‌کند و در شرایط سخت نیز تخم این پشه زنده می‌ماند.
 باشگاه خبرنگاران جوان  علمی پزشکی  بهداشت و درمان

برچسب ها : تب دنگی فراگیری بهداشت و درمان