یک سم شناس عنوان کرد؛ خطرناک ترین سموم مواد غذایی/فرآورده های کشاورزی تقلبی
دکترای سم شناسی و داروشناسی، سموم قارچی را از جمله خطرناک ترین سموم در مواد غذایی دانست و گفت: این سموم توسط قارچ ها در مواد غذایی تشکیل می شوند.
حسن یزدان پناه، به بررسی آفت کشها در محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: میزان سموم کشاورزی و سایر سموم موجود در محصولات تولید شده در داخل و فرآوردههای وارداتی به طور روتین توسط سازمانهای نظارتی پایش میشود.
رئیس مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بررسی فلزات سنگین در محصولات کشاورزی و غذایی را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: خوشبختانه برای بررسی حدود مجاز این سموم هم برنامههای مدونی تدوین و اجرایی شده است و میزان این سموم در انواع محصولات ارزیابی و پایش میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره مشخصات محصولات غذایی کشاورزی استاندارد، اظهار کرد: بر اساس استانداردهای جهانی سه اصل سلامت، کیفیت و اصالت مواد غذایی برای اطمینان از استاندارد محصولات کشاورزی بررسی میشود.
وی با بیان اینکه امروزه بررسی سلامت محصول کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخورداراست ادامه داد: به طور مثال برای بررسی محصولی مانند زعفران علاوه بر سلامت، اصالت محصول و محل تولید نیز مورد بررسی قرار میگیرد. اگر زعفرانی محصول استان مرکزی است و ادعا شود که مثلاً در استان خراسان تولید شده در واقع این محصول اصیل نبوده و از نظر سازمانهای بین المللی امکان فروش ندارد.
دکترای سم شناسی و دارو شناسایی ادامه داد: در مورد اصالت فرآوردههای کشاورزی موضوع سلامت کاملاً از بحث اصالت جدا است، ممکن است فرآوردهای کاملاً سالم و منطبق با استاندارهای بین المللی تولید شده باشد ولی محل تولید به اشتباه درج شده باشد، لذا بر اساس قوانین، این محصول تقلبی محسوب میشود و امکان خرید و فروش ندارد.
یزدان پناه با تاکید بر این که امروزه دنیا به دنبال این موضوع است که اصالت محصولات را بررسی کند خاطرنشان کرد: اگر چنانچه ادعا شود عسل تولید شده از گیاهی مثل گون است ولی بعد از بررسیها مشخص شود این فرآورده به گیاه دیگری تعلق دارد حتی اگر سلامت آن مشکلی نداشته باشد باز هم از نظر قانون بین المللی این محصول تقلبی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: برای زمانی طولانی در صنعت فرآوردههای کشاورزی صرفاً کیفیت محصول مد نظر بود و در مرحله بعد علاوه بر کیفیت، سلامت مواد غذایی در محصولات تولید شده نیز مورد توجه قرار گرفت، اما در سالهای اخیر اصالت مواد غذایی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است.
وی با بیان اینکه برای بررسی اصالت مواد غذایی از تکنولوژیهای بروز دنیا بهره برده میشود، تاکید کرد: در دو سال گذشته در کشورهای اروپایی موضوعی که بیش از سایر موارد دچار آسیب شده اساساً اصالت مواد غذایی بوده است چرا که مابقی موارد سلامت قابل ارزیابی دقیق است ولی اصالت غذا ممکن است در برخی حوزهها دچار چالش شود.
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی ادامه داد: اولین گام بررسی سلامت محصولات غذایی و فرآوردههای غذایی، اصالت محصول است، در مراحل بعدی کیفیت، سلامت و میزان آلایندهها نیز بررسی میشود.
وی با اشاره به این که قوانین مربوط به کیفیت، اصالت و سلامت غذا به صورت جدی دنبال میشود اضافه کرد: مشتری حق دارد که در ازای پولی که پرداخت میکند، محصولی سالم و با اصالت دریافت کند.
یزدان پناه با بیان این که محصولات غذایی که تولید میشوند باید عاری از آلایندهها باشند گفت: محصولات و فرآوردههای کشاورزی باید بدون آلایندهها باشند و یا میزان این مواد پایینتر از حدود مجاز وضع شده باشد، همچنین کاملاً مشخص باشد که این محصولات در کدام منطقه جغرافیایی تولید شده اند، بنابراین سلامت مواد غذایی قسمتی از یکپارچگی تولید را به خود اختصاص میدهد.
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: کیفیت، سلامت و اصالت محصولات غذایی تعیین میکند که این محصولات میتوانند توسط مصرف کننده استفاده شود یا خیر.
وی با بیان اینکه اگر قصد داشته باشیم صرفاً موضوع سلامت مواد غذایی را مورد بررسی قرار دهیم، مهمترین آلایندهها، آلایندههای شیمیایی و میکروبی هستند توضیح داد: خوشبختانه استانداردهای ملی حدود مجاز این آلایندهها در کشور ما تدوین شده و توسط سازمان ملی استاندارد، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان غذا و دارو و وزرات بهداشت به طور دقیق اجرا میشود.
یزدان پناه ادامه داد: سلامت مواد غذایی در آزمایشگاههای دولتی و خصوصی کشور که دارای تاییدیه از سازمان غذا و دارو، سازمان دامپزشکی و سازمان ملی استاندارد است، کنترل میشود.
وی در پاسخ به این سوال که اگر سلامت مواد غذایی کنترل نشود چه تأثیری در سلامت عمومی مردم دارد؟ گفت: طبیعتاً سموم در مقادیر بالاتر از حد مجاز که در غذاها وجود دارد میتواند منجر به ابتلاء به بیماریهای حاد و مزمن شود.
یزدان پناه با تاکید بر این که بر مبنای مطالعات علمی اثرات سمی آلایندههای مواد غذایی در بدن مشخص شده است، توضیح داد: بخشی از این اطلاعات را سازمان بهداشت جهانی از منابع علمی استخراج میکنند و میزان سموم در مواد غذایی توسط سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد، تهیه میشود و در ادامه نیز کمیتههای تخصصی این سازمانها با انجام ارزیابی خطر، حدود مجاز سموم در مواد غذایی را اعلام میکنند.
وی تاکید کرد: وظیفه اصلی سازمانهای نظارتی پایش روتین محصولات است چرا که اگر میزان سموم موجود بالاتر از حد استاندارد باشد خطرات جدی را برای انسان ایجاد میکند.
منبع: مهر
برچسب ها : مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سموم کشاورزی
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- عبدالباری عطوان: راز موج گسترده اخبار آتشبس قریب الوقوع در لبنان/ حزب الله، «نتانیاهو» را ادب کرد
- پکن: چین و آمریکا هیچ کدام برنده جنگ تجاری نخواهند بود
- بیانات رهبری، کلیدواژه «اعدام نتانیاهو» را تیتر رسانههای انگلیسیزبان کرد
- در دیدار هزاران نفر از بسیجیان سراسر کشور؛ رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند