امکان صدور ۸ هزار مجوز صیادی وجود دارد
رئیس سازمان شیلات گفت: امکان صدور ۸ هزار مجوز صیادی بر اساس اهلیت سنجی و امتیاز بندی وجود دارد که باید در استانهای ساحلی توزیع شود.
در برنامه میز اقتصاد امروز موضوع افزایش اشتغال در مناطق ساحلی و توسعه اقتصاد دریا محور بررسی شد و آقای حسینی رئیس سازمان شیلات به سوالاتی پاسخ داد.
سوال: وضعیت شیلات در کشور چگونه است؟
حسینی: صنعت شیلات ایران با تولید ۱ میلیون و ۳۵۲ هزار تن محصولات شیلاتی که شامل ۷۵۱ هزار تن در حوزه صیادی و ۶۰۱ هزار تن در حوزه آب پروری میشود، به عنوان پیشرو در حوزه پروتئین آبزیان در منطقه محسوب می شود. در مسئله صید فراساحلی هم با ۸۰۰ شناور در اقیانوس هند با ۱۷۰ هزار تن، رتبه دوم در ۳۲ کشور را داریم. در زیرساختهای صید و صیادی در حدود ۲۲۷ نقطه تلاقی، ۷۰ بندر صیادی، ۱۲۰ اسکله تخلیه و ۳۷ اسکله مردمی بیشترین زیرساخت را در حوزه صیادی داریم.
۱۵۴ پروژه شیلاتی با اعتبار ۲۵۰۰ میلیارد تومان در حال اجرا داریم که تولید ۱۸ هزار تن محصولات شیلاتی را به همراه خواهد داشت و ۱۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۳ هزار نفر به صورت غیرمستقیم مشغول خواهند شد. در سال گذشته نیز در صنعت شیلات ۱۲ هزار اشتغال ایجاد شد.
سوال: چه میزان مجوز صادر شده است؟
حسینی: با هماهنگی هیئت مقررات زدایی، در کل صنعت شیلات ۹ خدمت تعریف شد که همگی در درگاه ایجاد شد و تنها برای صدور مجوزها اشکالاتی وجود دارد که قرار است رفع شود.
سوال: شما خبر داشتید که مجوزها چقدر خرید و فروش میشوند؟
حسینی: وقتی یک مجوز محدود میشود یک نابسامانی ایجاد میشود. قانون پیش از این به ما اجازه نمیداد خرید و فروش مجوز که به عنوان یک امتیاز واگذار شده ممنوع شود. از نگاه ما مجوزی که صادر میشود باید غیرقابل انتقال باشد. چون این موضوع در قانون دیده نشده بود به دنیال این هستیم که اصلاح شود. باید پایداری شغل را مدیریت کنیم و برای نظارت بر صیدهای غیررسمی باید یک ساماندهی اتفاق بیفتد. در حوزه صیادی ۱۳۵ هزار نفر فعالیت دارند. ۱۱ هزار و ۵۰۰ شناور فعال هستند. در حوزه آبزی پروری ۱۵۰ هزار نفر فعال هستند.
سوال: چه میزان مجوز در دیگر استانها صادر شده است؟
حسینی: مجوز صید تایید محور است و باید فرآیند آن طی شود. کمیته مدیریت صید میزان مجوزهای قابل صدور را اعلام میکند. بر اساس اهلیت سنجی و امتیاز بندی مجوز صادر خواهد شد. رقمی که موسسه تحقیقات برای حوزه قایقها اعلام کرده چیزی در حدود ۸ هزار مجوز است که باید در کل استانهای ساحلی توزیع شود. در حوزه لنج ۲۰۰ مجوز برای اقیانوس هند و آبهای دور اجازه صدور مجوز داده شده است.
سوال: در هرمزگان صدور مجوز شروع شده؟
حسینی: در هرمزگان به دلیل نبود سازوکار زیرساختی، مجوزها به صورت ثبت محور صادر شده است. بعد از هرمزگان، سیستان و بلوچستان است که درگاه ملی صدور مجوز قول داده کاربرگهای مارا تا یک ماه آینده تایید کند و صدور مجوزها آغاز شود.
سوال: کاربرگهای باید زودتر به نتیجه می رسیدند، درست است؟
حسینی: ایرادی که به ما وارد شده، این است که گفته میشود کاربرگها در موعد مقرر تحویل داده نشده است. با هماهنگی کارگروه تخصصی هیئت مققرات زدایی کارها پیش رفته و طولانی شدن این موضوع به لحاظ ایجاد زیرساختها و بحث فنی بوده است.
سوال: به تفکیک آبهای شمال و جنوب چقدر رهاسازی بچه ماهی و میگو محقق شده است؟
حسینی: امسال ۳۶۵ میلیون قطعه با اعتبار ۴۵ میلیارد تومان که به ۹۰ میلیارد تومان رسیده رهاسازی شده که ۳۰ میلیون قطعه با همکاری خود صیادات اتفاق افتاد. بیشتر این تولیدات مربوط به آبهای شمال کشور است و حدود ۱۰ درصد آن مربوط به جنوب است.
سوال: چرا سهم آبهای جنوبی کمتر است؟
حسینی: با وجود بیش از ۱۲۵ گونه در جنوب کشور نمی توان تنها با نگاه بازسازی کل سیستم را احیا کرد. در جنوب کشور ایجاد زیستگاهها جوابگو خواهد بود.
سوال: در بخش پرورش ماهی در قفس آنهایی که مجوز دارند، فعالیت مستمر ندارند. علت چیست؟
حسینی: یکی از مباحث چالشی در این مورد، بحث بازار بود که با دیپلماسی فعال دولت، مشکل آنها رفع شد و اکنون مشکلی برای صادرات وجود ندارد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزیبرچسب ها : صنعت شیلات صدور مجوز رئیس سازمان شیلات