سازمان ملل هشدار داد: زمین حتی با تعهدات اقلیمی هم گرمتر میشود
سازمان ملل متحد روز گذشته (دوشنبه) هشدار داد که تعهدات کشورهای جهان برای کاهش گازهای گلخانهای، سیاره زمین را در طول قرن جاری به سوی افزایش فاجعهبار دما تا ۲.۹ درجه سانتیگراد سوق خواهد داد.
به گزارش ایسنا به نقل از یورونیوز، «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد در آستانه برپایی کنفرانس آب و هوایی «کاپ۲۸» از رهبران کشورها خواسته است تا «تلاش مضاعفی» در راستای تعهدات خود انجام دهند.
آخرین گزارش برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد با موضوع شکاف موجود بین نیازها و چشم اندازها در ارتباط با انتشار گازهای گلخانهای حکایت از آن دارد که دمای زمین در طول قرن جاری به نسبت دوران پیش از صنعتی شدن سه درجه سانتیگراد گرمتر خواهد شد.
بر اساس این سند که اندکی پیش از برپایی گفتگوهای آب و هوایی در کنفرانس «کاپ۲۸» دُبی (۳۰ نوامبر و ۱۲ دسامبر) منتشر شده، اجرای تعهدات کنونی آب و هوایی کشورهای جهان با در نظر گرفتن وعدههایی که هیچ قید و شرطی برای آنها در آینده لحاظ نشده این افزایش دما را تنها به ۲.۹ درجه سانتیگراد محدود میکند.
این میزان با در نظر گرفتن تعهدات مشروط کشورها به عنوان مثال شرط تامین مالی و یا تلاش سایر کشورها، به ۲.۵ درجه سانتیگراد کاهش می یابد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار آن شده است که رهبران جهان تلاشهای خود را با برنامههای بلندپروازانهتر و اقدامات بیسابقه و نیز کاهش چشمگیر انتشار گازهای گلخانهای مضاعف کنند.
گوترش روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد که این «مستلزم قطع ریشههای سمی بحران آبوهوایی یا همان استفاده از سوختهای فسیلی است.»
«اینگر اندرسن»، مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد نیز به فرانسپرس گفت: کارهای زیادی باید انجام داد زیرا در حال حاضر در جایی که باید باشیم، نیستیم؛ کشورها باید انتشار دیاکسید کربن را به طور چشمگیری کاهش دهند.
وی با اشاره به امکان محدود کردن افزایش دمای زمین از ۲.۵ تا ۲.۹ درجه سانتیگراد تاکید کرد: با توجه به شدت تأثیرات آب و هوایی که در حال حاضر شاهد آن هستیم، هیچ یک از این دو نتیجه مطلوبی نیست.
توافق پاریس در خطر است
این سطح از گرمایش به اندازهای زیاد است که نمی توان امیدوار بود رویدادهای شدید ناشی از تغییرات آب و هوایی را محدود کند.
این در حالیست که با میانگین افزایش دمای ۱.۲ سانتیگرادی فعلی شاهد رویدادهایی غیرقابل کنترل نظیر آتش سوزیهای گسترده، سیل های ویرانگر یا خشکسالی هستیم که همگی متاثر از تغییرات اقلیمی است.
در گزارشی که روز دوشنبه منتشر شد نسبت به روند «پر شتاب» ثبت رویدادهای بیسابقه آب و هوایی ابراز نگرانی شده است.
بر اساس آنچه رصدخانه کوپرنیک اروپا بر آن صحه گذاشته، دیگر تقریباً ثابت شده است که سال ۲۰۲۳ گرم ترین سال ثبت شده در تاریخ خواهد بود.
این چشم انداز نگرانکننده همچنین خطر فراتر رفتن از اهداف توافقنامه ۲۰۱۵ پاریس را نشان می دهد که حفظ میانگین افزایش دمای جهانی «زیر ۲ درجه سانتیگراد» و ادامه تلاشها برای محدود کردن آن به ۱.۵ درجه سانتیگراد مد نظر قرار گرفته بود.
به موجب ارزیابیهای برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد «احتمال محدود کردن افزایش دمای زمین به ۱.۵ درجه سانتیگراد در خوشبینانه ترین حالت تنها ۱۴ درصد است.»
اینگر اندرسن، مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد با درخواست از اقتصادهای بزرگ (ایالات متحده، اتحادیه اروپا، چین، عربستان سعودی و ...) برای تلاش بیشتر در جهت کاهش تبعات ناشی از تغییرات اقلیمی، میگوید: وقتی میبینیم که کشورهای گروه ۲۰ مسئول انتشار ۷۶ درصد از گازهای گلخانهای در جهان هستند، میدانیم چه کسی باید مسئولیت اساسی را بر عهده بگیرد.
به گفته این مدیر ارشد سازمان ملل، ۱۹۳ کشور در جهان وجود دارد اما آنچه ۱۷۳ کشور دیگر انجام میدهند تفاوتی رقم نمیزند.
انتشار گازهای گلخانهای در سال ۲۰۳۰، باید ۲۸ درصد به نسبت آنچه در سیاستهای کنونی مبنی بر حفظ میانگین افزایش دما زیر دو درجه سانتیگراد پیشبینی شده، کاهش یابد؛ این میزان در صورت پیشرفتن به سمت دستاورد بلندپروازانه کاهش میانگین تا ۱.۵ درجه سانتیگراد باید ۴۲ درصد کمتر باشد.
پیشبینی کوتاه شدن فصل زمستان
در سالی که بازگشت پدیده آب و هوایی «ال نینو»، تابستان فوقالعاده گرم، مجموعهای از رویدادهای شدید آبوهوایی و تأثیر آشکار گرمایش جهانی به وقوع پیوست، کارشناسان اکنون پیشبینی میکنند که این زمستان با تبدیل شدن به گرمترین زمستان، احتمالاً رکوردهای قبلی را بشکند.
«متیو بارلو»، دانشمند آب و هوایی به خبرگزاری آناتولی در این باره گفت: در سطح جهانی، بسیار محتمل است که ماههای آتی گرم ترین دسامبر، ژانویه و فوریه در تاریخ ثبت شده باشد.
به گفته او، برای کل زمین به احتمال زیاد گرم ترین دوره ثبت شده است.
او گفت که عوامل زمستان فوق العاده گرم «گرمایش زمین» و اثر پدیده آب و هوایی «ال نینو» است.
«بارلو»، استاد علوم اقلیمی در دانشگاه «ماساچوست» در ایالات متحده توضیح داد: روند کلی گرمایش جهانی وجود دارد که ال نینو علاوه بر آن به طور متوسط باعث افزایش دما میشود.
او افزود: سالهایی که رکوردهای دمای جهانی را به ثبت رساندهاند، تقریباً همه در سالهایی رخ داده که ال نینو در آنها به وقوع پیوسته است.
این دانشمند آب و هوایی گفت که انتظار می رود میانگین دما تقریباً در همه جا گرمتر باشد. او همچنین گفت که ماه اکتبر با اختلاف زیادی گرم ترین ماه ثبت شده بوده است.
سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک در این باره گفت: از ژانویه تا اکتبر، سال ۲۰۲۳، ۰.۱ درجه سانتی گراد گرمتر از میانگین ده ماهه ۲۰۱۶ بود که در حال حاضر گرم ترین سال تقویمی ثبت شده است. همچنین ۱.۴۳ درجه سانتی گراد گرمتر از دوره مرجع پیش از صنعتی شدن بوده است.
بارلو همچنین کوتاه شدن فصل زمستان را هم پیش بینی میکند.
وی اظهار کرد: من فکر می کنم در بیشتر جاها، زمستان کوتاه تر خواهد بود. سردترین دما با تاخیر شروع می شود. این یک تغییر بسیار ثابت در طول زمان برای اکثر مناطق بوده است.
این دانشمند آب و هوایی همچنین رکورد دیگری را از نظر میانگین دمای سطح جهانی پیش بینی می کند که منجر به بسیاری از رویدادهای شدید آب و هوایی می شود.
با گرم شدن کره زمین، او انتظار دارد که رویدادهای شدید به همان شیوه ای که در تابستان امسال به شکل سیل های شدید، خشکسالی و گرمای شدید مشاهده شد، تسریع شود.
او گفت: سوال اصلی این است که چه اتفاقی برای سردی شدید و گسترش هوای سرد خواهد افتاد.
در حالی که هوای سرد قطعاً با تغییرات اقلیمی کمتر میشود، او معتقد است که هنوز هم، هر زمان این هوا گسترش یابد، بسیار سرد خواهد بود.
ایالات متحده پیش از این در پاییز امسال، درست پس از ثبت برخی رکوردهای گرما، برخی از رکوردهای سرما را نیز ثبت کرده است.
بارلو گفت: بنابراین گسترش این نوع هوا در حال افزایش است، جایی که شما شاهد دمای بسیار گرم و به دنبال آن دمای بسیار سرد هستید.
کاپ ۲۸ بیستوهشتمین نشست اقلیمی سالانه سازمان ملل متحد است که دولتها در آن درباره روشهای محدود کردن و آمادگی برای تغییرات اقلیمی آینده بحث و گفتگو میکنند.
کاپ مخفف «کنفرانس اعضای شرکتکننده» است. اعضای شرکتکننده در این کنفرانس کشورهایی هستند که کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره تغییر اقلیم در سال ۱۹۹۲ را امضا کردهاند.
هدف کنفرانس، پیشبرد مقاصد پیمان ۲۰۱۵ پاریس است اما کاپ ۲۸ به طور ویژه به اهداف زیر میپردازد:
- اقدام سریع برای استفاده از انرژیهای پاک برای کاهش اثرات گلخانهای گازهای آلاینده پیش از سال ۲۰۳۰
- انتقال منابع مالی برای حمایت از اقدامات زیستمحیطی از کشورهای غنی به کشورهای فقیر و یافتن روشهای جدید برای کشورهای درحال توسعه
- تمرکز بر انسان و طبیعت
- تبدیل کاپ ۲۸ به «کارآمدترین» کنفرانس
همچنین روزهای کنفرانس به بحث درباره موضوعاتی مانند سلامت، اقتصاد، غذا و طبیعت اختصاص داده شده است.
برچسب ها : سازمان ملل متحدگرمای جهانی تغییرات اقلیمی گازهاي گلخانهاي
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند