اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران و روسیه گامی بزرگ در جهت دلارزدایی
بنابر گفته مسئولان، با اتصال شبکههای پرداخت ملی دو کشور ایران و روسیه، مرزهای پرداختهای الکترونیکی از میان برداشته شده است.
روز گذشته یعنی ۲۱ آبانماه بود که به شکل رسمی اتصال شبکههای پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه در مرحله نخست عملیاتی و رونمایی شد.
اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران و روسیه که محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی در خصوص آن اظهار کرد: با افتخار، گامی بزرگ در جهت دلارزدایی و تسهیل روابط اقتصادی میان دو کشور جمهوری اسلامی ایران و کشور روسیه برمیداریم.
او بیان کرد: با اتصال شبکههای پرداخت ملی دو کشور، مرزهای پرداختهای الکترونیکی از میان برداشته شده و فصل جدیدی در همکاریهای اقتصادی و فرهنگی دو ملت آغاز میشود. پروژهای که امروز شاهد افتتاح آن هستیم، از (تاریخ آغاز پروژه) با هدف ایجاد یکپارچگی در شبکههای پرداخت و تسهیل تراکنشهای مالی میان شهروندان دو کشور آغاز شد.
فرزین با تاکید بر اینکه این پروژه به سه فاز تقسیم و در هر فاز، گامی مهم در جهت تحقق هدف نهایی برداشته میشود گفت: فاز اول این پروژه، که در انتهای شهریور ماه به بهرهبرداری رسید و امروز رونمایی میشود، امکان استفاده از کارتهای بانکی کشور ایران و عضو شبکه شتاب در دستگاههای خودپرداز کشور روسیه را برای گردشگران فراهم میکند.
در ادامه هم رئیسکل بانک مرکزی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص اهمیت این اتصال اظهار کرد: قبلا سپام جایگزین سوئیفت شده است اکنون ما با روسیه از طریق سوئیفت کار نمیکنیم اقدامی که اکنون در حال انجام هستیم اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران (شتاب) به شبکه پرداخت کارتی روسیه (میر) است یعنی کارت شتاب خودمان را به کارت میر آنها متصل میکنیم. برای کشورهای دیگر هم در این زمینه برنامه داریم.
اتصال پرداخت کارتی کشورمان به شبکه پرداخت کارتی روسیه که حالا عملیاتی شده و برخی از بانکها اقدامات خود در را این راستا نهایی کردهاند در همین رابطه هم نوشآفرین مومن واقفی معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی عنوان کرد: هماکنون از فاز اول این پروژه بهرهبرداری شده و گردشگران ایرانی میتوانند در روسیه از ATMها پول دریافت کنند و فاز بعدی گردشگران روسی میتوانند از پایانههای فروشگاهی ایران استفاده کنند. مرکز ملی انفوماتیک و یک شرکت روسی در این زمینه همکاری کردهاند. بانک صادرات و بانک VTB روسیه نیز در این طرح به عنوان کارگزار حضور دارند. در حال حاضر بانکهای ملت، رفاه، صادرات، پاسارگاد، سپه و چند بانک دیگر به میرشتاب متصل هستند.
در ادامه محسن کریمی مشاور بین اللملی رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: دارندگان کارت بانکهای رفاه، ملت، تجارت و پاسارگاد همین الان میتوانند از کارت خود در بحث اتصال شبکه پرداخت کارتی استفاده کنند و بانکهای ملی، صادرات، سپه و گردشگری هم تستهای خود را گذرانده و بزودی در چند روز آینده اضافه خواهند شد.
اما علاوه بر تسهیل در فرآیندهای بانکی اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران به شبکه پرداخت کارتی روسیه مزایای دیگری هم دارد در همین رابطه محمود بهمنی رئیس اسبق بانک مرکزی گفته بود: اتصال شبکه میر و شتاب روسیه و ایران تاثیر مستقیمی روی سرعت نقل و انتقالات مالی دو کشور تحت تحریم به جا میگذارد. امیدواریم اتصال شبکه میر و شتاب آغازی برای اتصال شبکههای مالی و پرداخت بین ایران و سایر کشورها باشد. تسریع نقل و انتقالات مالی لازمه توسعه تجارت خارجی است؛ بنابراین فعالیت انجام شده از سوی بانک مرکزی گام مثبت در راستای اصلاحات اساسی است که در نظام بانکی و اقتصادی کشور باید صورت میگرفت.
در ادامه هم حجتالله فرزانی کارشناس امور بانکی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: پیمان پولی دوجانبه ایران و روسیه و همچنین اتصال شبکه پرداخت میر و شتاب، گامی مهم در مسیر دلار زدایی از اقتصاد کشور است اقدامی که میتوانند حتی به تسهیل تجارت میام دو کشور کمک کند موضوعی که بسیار برای ما حائز اهمیت است.
این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار کرد: اتصال پرداخت کارتی ایران به شبکه پرداخت کارتی روسیه میتواند به عنوان یک نمونه و الگو مناسب برای تلقی شود الگوی که میتوانیم از آن در ارتباط با کشورهای دیگر استفاده کنیم.
گفتنی است، بنابر گفته مسئولان هم اکنون گردشگران ایرانی میتوانند به راحتی با استفاده از موجودی ریالی کارت های شتابی خود اسکناس روبل از دستگاه های خودپرداز روسیه دریافت کنند. در حال حاضر ارز مسافری به میزان مشخص شده در مقررات ارزی بانک مرکزی از طریق این بستر عرضه می شود و در آینده سایر سرفصل های ارز خدماتی برای کشور روسیه نیز در این بستر عرضه خواهد شد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه
برچسب ها : ایران روسیه بانک مرکزی دلار زدایی