کتاب، عامل و معیار توسعه
از روز گذشته بیست و هفتمین دورهِ هفته ملّی کتاب آغاز شده که تا اوّل آذر ادامه خواهد داشت. اوّلین روز هفته کتاب در تقویم رسمی کشور، بنام روز کتاب و کتابخوانی و کتابدار نامگذاری شده است و در این هفته با اجرای صدها برنامه در سراسر کشور و توسط انجمنها و مؤسّسات فرهنگی مختلف، تلاش می شود که از سردی ارتباط بین مردم و کتاب کاسته شده و افزایش میزان سرانه مطالعه کتابهای خوب مورد تشویق قرار گیرد.
اختصاص یک هفته در سال برای کتاب، از سال 72، با توصیه مقام معظّم رهبری به وزارت ارشاد آغاز شد تا اهدافی چون تقویت بنیه فرهنگى کشور، تشویق و ترغیب مردم بویژه جوانان و نوجوانان به مطالعه، تقویت روحیه و نشاط در میان تولید کنندگان کتاب، کمک به حل مشکلات و تنگناهاى تولید و توزیع کتاب، تجهیز و گسترش کتابخانه هاى عمومى ، کانونهاى فرهنگى مساجد و مدارس و مانند آن را محقّق سازد و امسال برای بیست و هفتمین دوره هفته کتاب شعار" جای خالی را با کتاب خوب پرکنیم" انتخاب شده تا در شرایط کرونائی، جاهای خالی همچون جای خالی مهمانیرفتن، دانشگاه، سفر، مدرسه و آموزش حضوری و.... را با کتاب خوب پر کنیم.
در ارزیابی وضعیت کتاب و میزان سرانه مطالعه، معمولا بر شاخصهائی همچون تعداد عناوین کتابهای چاپ شده، شمارگان چاپ، تعداد و وسعت کتابخانهها و اعضای رسمی و میزان کتب امانتی، سرانه مطالعه در شبانهروز و مانند آن تاکید میشود و واقعیت این است که علیرغم سهم ارزشمند ایران در تولید و توسعه و نشر علوم در جهان، کشور ما هنوز نتوانسته است رتبهای شایسته از این نظر در جهان کسب کند و الگوی افتخارآمیزی ارائه دهد. با اینهمه در صورتیکه حدود 40 هزار مسجد که بسیاری از آنها دارای کتابخانههای فعالند و نیز بهرهگیری غالب مردم از سخنرانی و آموزشهای شفاهی بزرگان علم و ادب و میزان استفاده دانشجویان و دانشگاهیان از متون خارجی و مطالعه کتب درسی توسط دانشآموزان و استفاده کاربران پایگاههای اینترنتی از متون و کتب برخط در محاسبات منظور گردد، شاید بتوان به ارقام امیدوارکنندهتری در ارزیابی وضعیت کتاب و سرانه مطالعه در کشور دست یافت، که البته بازهم تا وضعیت مطلوب فاصله زیادی خواهد داشت و لذا لازم است جهت توسعه همه جانبه کشور، به ارتقای وضعیت کتاب و کتابخوانی بیشتر اهمیت داده شده و با رفع تنگناهای تحقیق، تولید، نشر و توزیع کتاب و افزایش سرانه مطالعه کتابهای مفید، در دستیابی به اهداف فرهنگی تسریع شود. ناگفته نماند که فرهنگ مطالعه کتاب باید در خانواده پیریزی شود و با گسترش کتابخانههای مدارس و کتابخانههای عمومی و مساجد و برگزاری نمایشگاههای دائمی و موقتی استمرار یابد و با حمایت از صنعت نشر و تولیدکنندگان کتاب اعم از مؤلّف و ناشر و حل مشکلات چرخه توزیع، رفع تنگناهای اخذ مجوز چاپ، کاهش هزینههای تولید کتاب از جمله قیمت کاغذ و مانند آن امکان چاپ عناوین متعدّد کتاب در شمارگان بالا فراهم گردد تا با افزایش میزان مطالعه کتاب که هدف اصلی تمامی این تلاشهاست، توسعه فکری و فرهنگی محقق گردد. ان شاء ... .
موسوی زاده
برچسب ها : کتاب هفته کتاب مطالعه
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند
- سخنگوی اتحادیه اروپا: امیدواریم دیپلماسی هستهای با ایران بهزودی احیا شود
- توییت جدید رهبر انقلاب به زبان عبری:تمام سران باندتروریستی صهیونیستی باید محاکمه شوند
- مرکل خواستار گفتوگوی اوکراین و کشورهای غربی با روسیه شد
- مقام روسی : توافقنامه همکاری راهبردی روسیه و ایران حوزه دفاعی و امنیتی را نیز شامل می شود
- راوی گفت: استاندار خوزستان از بخشنامه وزارت کشور برای استفاده از نیروهای درون سازمانی در انتصاب ها استقبال کند
- راوی گفت: آقای استاندار! ثابت کنید با کسی تعارف ندارید و با کم کاری ها برخورد قاطع می کنید
- راوی گفت: استاندار پاسخگوئیها را به روابط عمومی واگذار کند
- راوی گفت: استاندار خوزستان از اختیارات ویژه به نفع استان و مردم استفاده کند