شماره خبر : 8250
منتشر شده در مورخ : ۲۴ آذر ۱۴۰۰
ساعت : 19:21
پژوهش موتور محرکه هر نوع پیشرفت

پژوهش موتور محرکه هر نوع پیشرفت

‌وقتی  پیشرفت ملّتها در ابعاد گوناگون مورد مطالعه قرار می گیرد معلوم می شود که در تمام زمینه ها، پژوهش موتور محرّکه اصلی پیشرفت بوده و بهمین دلیل نیز بسیاری از کشورها جهت تضمین پیشرفت پایدار می کوشند تا سال به سال بر میزان سرمایه گذاری و تخصیص اعتبارات و نیروی انسانی به پژوهش بیافزایند.  با این وجود تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران نیز همانند سایر کشورهای تحت سلطه مجاز به ورود جدی به این عرصه نبود و تنها پس از پیروزی انقلاب و اخراج استعمارگران و وابستگان به آنها است که به جهت اهمیت این مساله و به منظور گسترش فرهنگ پژوهش در جامعه و ارج نهادن به جایگاه پژوهشگران، پژوهش مورد توجّه قرار گرفت و در ابتدا از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور روز 25 آذر به عنوان روز پژوهش و سپس توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری  هفته چهارم آذر به نام <هفته پژوهش و فناوری> نامگذاری شد تا ضمن ارائه دستاوردهای پژوهشی کشور و فراهم کردن زمینه تجاریسازی فناوریهای توسعه یافته، ارتباط فعّال بین پژوهشگران و خریداران فناوری بوجود آید و جوانان و دارندگان استعداد درخشان به ورود در عرصه پژوهش و فناوری تشویق شوند. 
در این هفته مراکز علمی - پژوهشی و موسسات تحقیقاتی عملکرد خود را به جامعه گزارش میدهند و فرصتی فراهم میشود تا با تمرکز بر ابعاد مختلف امر پژوهش و فناوری، وضعیت موجود، نیازها و تنگناهای کشور در این مورد نیز معلوم شده و ضمن اعلام برنامه های آینده کشور در امر پژوهش، نظر و همکاری همه آنانی که می‌توانند در این زمینه کشور را یاری کنند جلب گردد. 
هر چند در سالهای نه چندان دور و به دلیل عدم درک درست غالب مدیران و متولیان از اهمیت مساله پژوهش، این مقوله در انزوای کامل بود و بودجه های تخصیص یافته برای این منظور، معمولاً صرف امور بسیار کم اهمیت تر می شد، اما با تاکیدات مقام معظّم رهبری و جدیت مدیران دلسوز در سالهای اخیر، پژوهش از انزوا بیرون آمد و تقریباً تمام سرمایه گذاریهای انجام شده نتیجه مطلوب ببار آورده است.
با اینهمه و باوجود اینکه تاثیرات چشمگیر توجّه به پژوهش و کسب موفقیتهای چشمگیر کشورمان در بسیاری از بخشهای علمی و فنآوریزمینه مساعدی برای تشویق متولیان کسب و کار، به سرمایه گذاری در بخش پژوهش فراهم کرده، امّا هنوز هم کاستیهای فراوان در این زمینه قابل ذکر است که تنها به دو مورد اشاره می شود: اوّل اینکه میزان سرمایه گذاری و تخصیص منابع در امر پژوهش ناچیز بوده و با سقفی که در برنامه های توسعه پیش بینی شده فاصله دارد، که باید با نظارت قویتر و جلوگیری از جابجائی اعتبارات پژوهش این فاصله کاهش یابد. و دوم اینکه سرمایه گذاریهای بعمل آمده در امر پژوهش بیشتر در بخش علوم تجربی و فنآوریها متمرکز شده و بخش علوم انسانی و نظریه پردازی بومی، که رهائی از وابستگی فکری به بیگانگان، دستیابی به استقلال حقیقی و پایدار و احیاء دوباره تمدن اسلامی-ایرانی را درپی دارد، کمتر مورد توجّه قرار گرفته است، که برای رفع این نقیصه بزرگ  نیز باید اقدام عاجل صورت گیرد. ان شاءا ... .
موسوی زاده  ‌
1400/09/25

برچسب ها : ‌ پژوهش مقام معظّم رهبری سرمایه گذاری