شماره خبر : 9024
منتشر شده در مورخ : ۱۰ بهمن ۱۴۰۰
ساعت : 19:44
ضرورت رفع نگرانیهای مردم در مورد سلامت مواد غذائی!

ضرورت رفع نگرانیهای مردم در مورد سلامت مواد غذائی!

   انتشار گزارش کشف 35 تن مواد غذائی فاسد در یکی از کارخانجات تولید مواد غذائی استان در روزهای اخیر و نشر گزارشهای مشابه از استان و دیگر نقاط کشور از یک طرف و مطرح شدن ماجرای گندمهای آلوده وارداتی و جنجال برگرداندن چند قلم محصولات کشاورزی ایران از روسیه و هند و قطر، در رسانه ها از طرف دیگر، به نگرانیهای مردم در مورد سلامت مواد غذائی بشدت دامن زده است.  ‌
بدلیل سیطره زندگی ماشینی و تغییر در سبک زندگی و نیز تغییر در شیوه تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی، تغییر در محیط زیست، ظهور عوامل بیماریزای جدید و مقاومت ضد میکروبی، ایمنی مواد غذایی در معرض تهدیدات جدید و روز افزون قرار گرفته است. در ایران نیز که سالانه سلامت و حیات بیش از 100 هزار نفر براثر تغذیه نامناسب در معرض خطر قرار می گیرد، موضوع ایمنی مواد غذائی از سالها پیش مورد نظر بوده، بطوریکه در قوانین برنامه توسعه کشور نیز به آن پرداخته شده است و براساس قانون، دولتها مکلّف شده اند تا ضمن تکمیل استانداردهای ایمنی مواد غذائی و نظارت بر کیفیت تولید و عرضه آن و ارتقاء فرهنگ و آگاهی های تغذیه ای، مردم را در دستیابی به سبد مطلوب کالائی یاری دهند. امّا با توجّه به نابسامانی های موجود در نظارت برکیفیت مواد غذائی و اخبار مایوس کننده ای که در مورد عدم توجّه کافی به سلامت مواد غذائی منتشر می شود، چنین بنظر می رسد که در اجرای قانون اقدامی جدّی صورت نگرفته باشد و اینک پس از مرجوع شدن اقلام صادراتی به کشور که گفته می‌شود بعضاً ناشی از عدم وجود ضابطه صدور گواهینامه های سلامت مواد غذائی بوده، معلوم شده که در تجارت با دیگر کشورها بعضاً هنوز قوانین و ضوابطی استفاده می شود که مربوط بیش از 80 سال پیش است، قوانینی که در آنها مقوله هائی همچون گواهی سلامت موادغذائی و مانند آن وجود نداشته و در صدور این قبیل اقلام براساس همان قوانین، تنها به صدور گواهینامه بهداشتی اکتفا می شود و این در حالی است که کشورهای وارد کننده برای سلامت محصولات غذایی وارداتی خودشان استانداردهائی در مورد گواهی بهداشتی، گواهی سلامت، میزان مجاز باقیمانده سموم و آفات و ارگانیسم های مضر  تعریف کرده‌ و مرتباً به روز می کنند و تنها محصولاتی را می‌پذیرند که مطابق با این استانداردها باشد و لذا صادر کنندگان ما برای حفظ حضور خود در بازارهای جهانی لازم است این استانداردها را رعایت کنند.  ‌
امّا حال که با آشکار شدن مغاریتها بین استانداردهای داخلی و بین المللی این ذهنیت بوجود آمده که آنچه در بازار داخل عرضه می شود لااقل در مورد همین چند قلم مرجوعی، از کیفیت و سلامت لازم برخوردار نیست انتظار می‌رود مسئولین در این مورد ابهام زدائی کنند و با توجّه به ارتباط مستقیم تغذیه با سلامت و حفظ کارآئی جامعه، علاوه بر فعّالتر شدن دستگاههای مسئول و تولید و توزیع کنندگان مواد غذائی در انجام وظایف نظارتی خود برای حفظ سلامت مواد اولیه و مواد غذائی تولیدی، از بالا بردن آگاهیهای مردم در مورد ایمنی مواد غذائی نیز غفلت نکنند.
موسوی زاده
1400/11/11

برچسب ها : سلامت مواد غذائی كارخانجات تولید مواد غذائی مواد اولیه